7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimler için aday belirleme sürecinde AK Parti sivil toplum kuruluşlarının önüne sandık getirdi. Türkiye’de ilk kez bir parti ülkedeki STK’ları siyasetin içine aldı.
Aslında önemli STK’lar zaten siyasetin bizzat içindeydi. Geçmişte TÜSİAD, şimdi aforoz edilseler de TUSKON, son on yıldır da MÜSİAD aday belirleme sürecinde partiye destekledikleri isimleri bildirip, ‘bu bizim adayımızdır’ diyordu. Bu isimler seçim bölgelerine göre listelerde seçilebilir yerden aday gösteriliyordu.
Bugün gündeme gelen konu ise bunun dışında tıpkı partinin teşkilatı gibi STK yönetim kurulu üyelerinin temayüle katılması oldu. Sadece Erzurum’da 25 STK temayüle davet edildi. İlk aykırı ses Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan’dan geldi.
Baro Başkanı Göğebakan sosyal medya üzerinde durumu protesto ederek, “ STK’ları siyasete çekmek doğru değildir. Kanunsuz olan bu davete gitmeyeceğiz” mesajı yayınladı.
Bunu bir görev gibi gören ve ‘bize önem verildi’ diyerek basına boy boy resim servis eden STK’lar da oldu.
Özünde STK’lar partiler üstüdür. Onlar her partiye aynı uzaklıkta ve aynı yakınlıkta olmak durumundadırlar. Bu yapıları gereğinde STK temayülü tartışmaya çok açık bir konudur.
Elbette o sandığa seve seve gidenlerin yanı sıra iktidar partisi olması nedeniyle hedef olmamak için gidenlerde vardır. Yani neresinden bakarsanız bakın bu çokta doğru bir tavır olmamıştır. Erzurum’da katılım son derece fazlaydı. Sosyal medya STK üyelerinin oy kullanırken çekilen resimlerinden geçilmedi.
Aday adaylarının birçoğu ise bu temayüle hazırlıksız yakalandı. Ankara’yı mesken tutan aday adayları dün sabah itibari ile Erzurum’un yolunu tuttu. Sabah Erzurum havalimanı aday adayından geçilmiyordu.
Salona gelen aday adayları oy kullanacak STK üyelerini yakın markaja aldılar. İlk altıya girebilmek için mücadele ettiler.
Sandıktan kim çıktı?
Bu sorunun yanıtı bilinmiyor. Çünkü tıpkı parti temayülü gibi sandıklar AK Parti Genel Merkezi’nde açılacak. Önümüzdeki günlerde ortaya ‘işte ilk altı’ diye birçok liste çıkacak, ama oda tıpkı bu oylama gibi tartışmalı olacak.
Peki, gerçekten listelerde bu ilk altı belirleyici olacak mı? Elbette hayır. Zira tek başına hiçbir aşama bir adayın listede yer almasına imkân tanımıyor. Kaldı ki STK temayülü yapılırken parti üst kurulu liste belirleme çalışmasına çoktan başlamıştı bile. Ancak bu temayülden çıkan ismin; Parti temayülünden çıkması, anketlerde var olması ve kanaat önderlerinin olumlu görüş bildirmesi halinde yerini sağlamlaştıracağı kesin.
Bu yapılanlar adaylardan ziyade partinin hanesine artı olarak yazıldı. Sonuç itibari ile toplumun her katmanına inildi, görüş alınarak demokrasinin gereği yapıldı. Şimdi gözler 7 Nisana çevrildi.