Pusula Gazetesi’nin dünkü manşeti Türkiye’ye örnek olan bir özelleştirmenin başarı öyküsünü anlatıyor. Kapanmak üzere olan bir fabrikadan dev bir sanayi kuruluşuna dönüşmenin adeta bir hatırlatmasıydı.
Haberin yayınlandığı günün sabahı televizyonlar 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatını haber veriyordu. Zapladığım televizyon kanallarında Türkiye’nin önde gelen isimleri rahmetliyi anlatıyordu. Bir taşra gazetecisi olarak kendisiyle ilgili dolu anılarım yok ama imza attığım manşet haberine konu olan Aşkale Çimento’da Demirel’in büyük katkısı vardır.
O yılları hatırladım…Özelleştirmelerin hız kazandığı bir dönemdi. Demirel-İnönü hükümeti devlete ait çok sayıda çimento fabrikalarını satışa sunmuştu. O zamanın dev şirketleri özellikle Doğu’daki fabrikalara bir bir talip oluyor, açılan ihalelerle bunlara kısa sürede sahip oluyordu.
Erzurum’da 1971 yılında döner fırın ateşlenerek faaliyetine başlayan Aşkale Çimento, bölgenin en önemli sanayi tesisiydi. Dönemin valisi Mehmet Ağar, Belediye Başkanı Mehmet Ali Ünal ile Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik başta olmak üzere çok sayıda isim fabrikanın dev firmalara satılması yerine Erzurum’a verilmesi için bir çalışma başlattı.
Erzurumlulardan da destek bulan çalışma kısa sürede sonuçlandı. Temmuz 1992’de Erzurum Çimento Sanayi (ERÇİMSAN) kuruldu. Kuruluşunu tamamlayan ERÇİMSAN, hemen o zamanki adı Kamu Ortaklığı Daire Başkanlığı’na müracaat ederek Aşkale Çimento’ya talip olduğunu açıkladı. Ancak, Erzurumluların karşısında dönemin dev şirketi Uzanlar da Aşkale Çimento’yu istiyordu.
1992 yılında Erzurum’da başlatılan telgraf kampanyasıyla Aşkale Çimento’nun ERÇİMSAN’a satışı için başta Başbakan Süleyman Demirel ile Başbakan Yardımcısı Erdal İnünü ve bakanlar kuruluna mesajlar gönderiliyordu. Bu çalışmalara dönemin MÇP Genel Başkanı Alparslan Türkeş’den destek mesajları geliyordu. 49. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde Devlet Bakanı olarak yerelan Erzurumlu Ekrem Ceyhun da desteğini açıklıyordu.
Tek soru Aşkale Çimento
Dönemin Valisi Mehmet Ağar, Belediye Başkanı Mehmet Ali Ünal ve ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, Aşkale Çimento ile ilgili girişimlerini artırmaya başladı. Ankara’da yapılan ziyaretlerden sonra ilk ve önemli fırsat dönemin Başbakanı Demirel’in 1993 Mart’ında Erzurum’a yapacağı ziyaret olmuştu. Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşu törenlerine katılan Demirel’in ziyareti boyunca sözbirliği edilmişçesine Aşkale Çimento’dan başka bir şey konuşulmuyordu. Gazetecilerin her ziyaret noktasında Demirel’e tek sorusu ‘Aşkale Çimento’yu Erzurum’a verecek misiniz? oluyordu. “Korkmayın fabrikayı Erzurumluların elinden almayız” cevabı yüreklere su serpiyordu.
Artık Erzurum’da herkes Demirel’in kararını bekliyordu. Nihai karar 17 Nisan 1993’te gazetelerde ‘Ve Aşkale Çimento Erzurumlu’nun’ olarak duyuruluyordu. 350 bin tona yakın çimento üretimiyle neredeyse kapanma noktasına gelen fabrika için artık yeni dönem başlıyordu. Bir çok badireli dönemin atlatılmasından sonra Aşkale’de çekirdekleri tohumlanan fabrika şimdi; Trabzon, Van, Gümüşhane, Erzincan, Giresun, Ağrı, Rize, Bursa ve Bilecik gibi ülkenin çok geniş bir coğrafyasında sanayi yatırımlarına sahip. İSO’nun önceki gün açıkladığı Türkiye’nin 500 Sanayi Kuruluş arasında 154’üncü sırada.
Siyasi yaşamı boyunca Erzurum’a büyük önem veren Atatürk Üniversitesi’nin bir çok fakültesi başta olmak üzere bir çok kamu yatırımında imzası bulunan Süleyman Demirel, Erzurum’a böylesi bir fabrikanın kazandırılmasında büyük bir pay sahibi olmuştur. Şayet, o dönem hükümetin kararlı tutumu olmasaydı ve fabrika büyük şirketlere satılmış olsaydı şimdi kapılarına bir bir kilit vurulan ya da yeniden satışa çıkarılan tesislere dönerdi.
Onun için Türkiye’ye örnek bir tesis kazandırılmasında desteği ve imzası bulunan Demirel’i rahmetle yadediyorum. Erzurum’un ufkunu açan çalışmalara imza atan dönemin Valisi Mehmet Ağar’a teşekkürlerimi sunuyorum. Bir teşekkür de yıllardan beri yaşadığı onca sıkıntıya rağmen ayakta kalmayı başarabilen ve Aşkale Çimento’dan başladığı zirve yürüyüşünü Erzurum’un göğsünü kabartacak şekilde sürdüren Lütfü Yücelik’e ediyorum..