Tabyalara ‘Ecdada Yürüyüş’ programını ilk defa gerçekleştiren isim dönemin Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak olmuştu. Altıparmak, tabyaları sadece bu yürüyüş ile gündeme getirmemiş aynı zamanda 93 Harbi’nin simgeleri haline gelmiş Nenehatun gibi kahramanların torunları ile iftar programı yaparak farkındalık yaratmaya çalışmıştı.
Son derece önemli bir çalışmaydı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan ‘Ecdada Yürüyüş’ programı ümit ederiz ki geleneksel hale gelsin. Ümit ediyorum diyorum, çünkü tarihi bilgisi ve açıklamaları ile ezber bozan Erzurum Teknik Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu, 12 Kasım’da yapılacak olan tabyalar yürüyüşü öncesi yine bilmediğimiz o tarihe ışık tuttu ve aslında ilk yürüyüşün 3 Temmuz 1935’te gerçekleştiğini söyledi. O dönem de yapılan yürüyüşlerin canlandırma şeklinde olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Küçükuğurlu, “Askerle birlikte halk tabyalara hücum ederek Aziziye’de yaşanan durumu birebir canlandırmışlar. Bu yürüyüşler 1950’lere kadar sürmüş ta ki üç sene öncesine kadar, bir daha hiç yapılmamış” dedi.
Bu yürüyüşlerin 30’lu yıllarda başlayıp 50’lere kadar devam ettiğini eminim tarihçiler dışında bilen yoktu.
İlk kez gerçekleşen yürüyüşün coşkusu ikinci sene kayba uğrasa da yine sabah namazının ardından 7’den 70’e herkes elindeki Türk Bayrakları ile bu kutlu yürüyüşe katıldı.
Sadece yürüyüşün yapıldığı bu programda askerin eksikliği her daim dile getirildi. Önümüzde madem bir örnek var o halde gelin bu defa aslına uygun bir program yapalım. Camilerden yine salalar okunsun, asker ve halk o günün anısına beraber yol alsın. Şanlı tarihimizin kısa bir canlandırması yapılsın. Çocuklar ve gençlerin o günlerin anlamını kavraması bu yolla daha kolay olacaktır.
Sarıkamış törenleri model olabilir
Her yıl Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yapılan Allahuekber Şehitleri’ni anma programı aslında ilk olarak Erzurumlu ünlü kalp cerrahı Bingür Sönmez ve ERVAK tarafından 2005 yılında Erzurum’da yapılmıştı. Sarıkamış ile ortak yapılan bu program sonrası törene Sarıkamış sahip çıktı ve her yıl bu yürüyüşü gerçekleştirdi.
Geniş katılımlı yapılan bu anma programına 3 yıl sonra devlet sahip çıktı, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve bakanlar düzeyinde her yıl katılım gerçekleşti.
Sadece Türkiye’deki ulusal medya değil, uluslararası medya da bu programa ilgi gösteriyor. Dünya’nın dört bir yanından gelen şehit torunları, askerlerle birlikte soğuk havaya aldırmadan yıllardır bu anma törenine katılıyor.
Allahuekber Şehitleri kadar ‘Ecdada Yürüyüş’ programı da bu ülke için çok ama çok önemli. Bu organizasyon asla yerel sınırlar içinde kalmamalı. Ecdadın kahramanlığı her şeyi ile iyi anlatılmalı. Kısa filmler, harbi anlatan görseller ve tiyatro oyunları hazırlanmalı. Gelecek nesillere bu yolla ulaşmak daha doğru olacaktır.