Erzurum eski Valisi Ahmet Altıparmak’ın başlattığı ve her yıl geleneksel hale gelen ‘Aziziye Destanı Ecdada Yürüyüş’ programı bu yılda 11 Kasım’da yapılacak.
Tarihe 93 Harbi olarak geçen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Çanakkale Zaferi’ne eşdeğer bir direnişin sergilendiği, düşmana karşı verilen topyekûn bir mücadele…
Böylesine bir destanı yazan kent ne yazık ki şehrin her yerinden görülen tabyalarda neler yaşandığını ancak tarih kitaplarından okuyordu…
Ne zaman ki aklı başında bir idareci geldi ve bu işi halkın gündemine getirdi, o gün bu şehir tarihiyle yüzleşti.
Tıpkı 1877- 78 olduğu gibi sabah ezanı sonrası camilerden okunan salaların ardından genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuk demeden Erzurumlular ellerindeki bayraklarla tabyalara yürüyüşe geçti.
Bu yürüyüş geleneksel hale geldi ve her yıl yapılmaya başlandı. Belki de bu program sayesinde binlerce Erzurumlu tabyaları görme şansı buldu, tarihte ne olduğunu daha iyi kavradı. Gelecek nesiller bizim gibi kitaplardan değil, bizzat direnişin yapıldığı mekanı görerek büyüyecek.
Son derece önemli ve faydalı bir program olduğunun altını çizmek isterim ve bu programa katılan tüm Erzurumluların özelikle çocukları ve torunlarını tabyalara getirmelerini tavsiye ederim. Zira gelecek neslin tarihimizi öğrenmesi çok ama çok önemli.
Erzurum Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği programın broşürü elime geçti. Şöyle bir göz attım. Son derece önemli aktivitelerin yanı sıra hiç gereği olmayan, olayın ciddiyetine uzak organizasyonlar dikkatimi çekti. Konferanslar, resim sergileri, ecdada saygı nöbeti ve ERVAK Yayınları arasında çıkarılan ‘Aziziye, Mecidiye Tabyaları ve Tabyalarda Yazılan Destan’ isimli kitabın dağımı isabetli programlar olmuş.
Ancak Off-Road etkinliği ile ecdadı anmanın ne akalası var anlayamadım. Bu etkinliği programın içine katmak kimin fikridir bilemem ama amacından uzak, son derece ciddiyetsiz, hiçbir getirisi olmayan bir ekleme bence…
Biz ecdadımızı dualarla, minnetle, saygı ile anarız. Bu hem dinimizin hem de mensubu olduğumuz ırkımızın gereğidir.
Elbette Off-Road etkinliğine karşı değilim. Bu işi resmi bir program dâhilinde yapacaksanız o halde 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda yapın. Hem bayramın ruhuna daha uygun bir işi olur.
Ama siz koca bir Aziziye Destanı içine getirip bu saçma işi koyarsanız ecdadı anmak yerine ruhunu incitirsiniz. Geçen yılda aynı işi yaptınız, ne kazanç sağladınız bu işten?
Her yıl bu programın üstüne bir şey koymazsanız organizasyon sıradanlaşır. Oysa bizim hedefimiz Aziziye Destanını gelecek nesillerimize daha iyi anlatmanın yollarını bulmaktır. Belki bu işi devlet töreni haline getirmek, ecdadın o gün yaşadığını iliklerimize kadar hissetmektir. O araçların üstünde olsa olsa hissedeceğiniz şey adrenalin olur. Onun da ne ecdada ne de bu şehre, kadim millette bir faydası yoktur. Ecdadımız hiç Off-Road yapmamıştır, bu işi sulandırmayın…
Madem bir şey yapacaksınız o halde o gün yürüyenlere çavdar ekmeği ve katık dağıtın, inanın bu daha faydalı olacaktır.