Bölgesel Teşvik Sistemi’nde yapılan değişikle Erzurum’un küme düştüğünü bu satırlardan sizlere aktarmıştım.
Bölgesel Teşvik Sistemi’nde 5. Bölgede yer alan illerdeki OSB’lere yapılacak yatırımların 6. Bölge teşviklerinden yararlanması sağlayan +1 uygulaması, Erzurum’da yatırım yapan ve yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara bir takım avantajlar sağlıyordu. Ancak alınan ani bir kararla bu madde kaldırıldı ve Erzurum, yatırımcılar için cazibesini kaybetti.
Devlet aynı zamanda milyarlar harcayarak yaptırdığı Erzurum 2. Organize Bölgesini de gözden çıkarmış oldu. Daha düz bir mantıkta, harcanan paralara çöpe gitti.
Karara ilk tepki, ETSO Meclis Başkanı ve Erzurum 2. OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Saim Özakalın’dan gelmişti. Akalın, Kararın gözden geçirilmesi için yoğun bir trafik yürüttü.
***
Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ başkanlığında bir araya gelen Erzurum Milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı ve belediye başkanları gelişmeleri masaya yatırdı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal da konuya dahil edildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sorun iletildi. Yapılan değişikliğin bölgede ciddi sıkıntılara yol açacağı ve yatırımcının doğu ile bağlantısının kopacağı anlatıldı.
Devletin sanayinin gelişmesi, yabancı yatırımcının gelebilmesi için Erzurum’a 2. Sanayi Bölgesi kurduğu ve milyarlarca lira aktarıldığı hatırlatılarak karardan vazgeçilmesi için gerekçeler sıralandı.
Girişimlerden sonuç alınamaz ise konu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a götürülecek.
***
Erzurum Milletvekilleri Recep Akdağ ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban ile görüştüm. Her iki vekil de yaşanan süreci anlatarak bakanlık nezdinde görüşmelerin devam ettiğini teyit ettiler.
Görünen o ki Ankara’dan öyle ya da böyle bir sonuç alınacak. Dün masa başında karar alan bürokratlar, siyasilerin müdahalesi ile yaptıklarının hata olduğunu anlayacaklar. Ancak burada önemli olan, zamanın kısa tutulmasıdır. Zira yatırımcı bir kez kaçtı mı bir daha mumla arasanız bulamazsınız.
Sevindirici gelişme
Erzurum’daki çağrı merkezlerinde 5 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Özel sektör ve Sağlık Bakanlığı’na ait olan çağrı merkezlerinde istihdam sayısı her geçen yıl artırılıyor.
Bu çağrı merkezlerine ek olarak Vodafone, Erzurum’a çağrı merkezi kuruyor. Söz konusu şirket, geçtiğimiz aylarda evde çalışma sistemi ile istihdam edilecek İŞKUR’a 350 kişilik başvuruda bulunuyor.
***
İl İstihdam Kurulu toplanıyor ve talebi görüşüyor. Şirkete, yürürlükteki mevzuatın bu yatırımı İŞKUR eliyle yapılmasına müsaade etmediği belirtilerek ret cevabı veriliyor.
Konu Eski Sağlık Bakanı ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ’a iletiliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile görüşen Akdağ, dünyanın pandemi nedeniyle zaten evde çalışma sistemine geçtiğini hatırlatıp, mevzuatta değişiklik yapılmasının elzem olduğunu aktarıyor.
Vodafone, Erzurum’da çağrı merkezi kursun diye mevzuatta düzeltme yapılıyor ve yeni bir karar çıkarılıyor. Sorunu çözen Milletvekili Akdağ, şirketten istihdam sayısını 1000 kişiye çıkarmasını talep ediyor. Vodafone, talep üzerine kademeli olarak 750 kişiyi istihdam edeceğinin garantisini veriyor.
Bir garanti de Akdağ’dan
Aynı görüşmede Recep Akdağ da firmaya garanti vererek, “ Size bizim kanalımızdan siyasi olarak asla bir liste gelmeyecek. Erzurum’da herkes bizimdir. Sizden ricam şirketiniz kiminle çalışacağına kendi karar versin. Eğer müracaat sayısı fazla olursa kura ile takım arkadaşlarınızı belirleyin” diyor.
Öncelikle evde veya herhangi bir binada Vodafone şirketinin faaliyet göstermesi hiç önemli değil, ben istihdam edeceği sayıya bakarım.
Demek ki istenince mevzuatta değişiklik yapılabiliyormuş, yaptırılabiliyormuş. Aynı performansı Bölgesel Teşvik Sistemi’ndeki + 1 maddesi için de bekliyoruz.