Erzurum/zirve2000 Erzurum’un ekonomik olarak kalkınmasının tek adresi olarak gösterilen Ilıca’daki 2. Organize Sanayi Bölgesi, sanayici ve yatırımcıların adeta akınına uğradı. Yeterli alan olmadığı için yatırımcılara arsa tahsisi yapılamazken, yeni alanlar oluşturmak için de gerekli girişimler yapılıyor. 270 yatırımcının arsa talebinin olduğu 2. OSB alanında şuana kadar 72 parselde 61 fabrikanın yapımına başlandı. 5 yıl içerisinde tamamlanması beklenen fabrikalar faaliyete geçtiğinde 10 bin istihdam oluşması bekleniyor.
KÖTÜ BAŞLANGIÇ
Erzurum’da büyük umutlarla istihdama katkı sunmak için inşa edilen Pasinler yolu üzerindeki 2.Organize Sanayi Bölgesi’nde 2 yıl geçmeden ciddi zemin problemleri yaşandı. Devlet destekli yapılan tekstil fabrikaları, üretime geçtiğinin ilk yılında bu zemin problemleri yüzünden hasar aldı. Duvarları çatlayan fabrika binalarını kurtarmak için, fore kazık sistemi ile güçlendirme yapılmasına karar verildi. Aylarca süren güçlendirmeler yapılsa da bu çalışmalar da işe yaramadı. Milyonlarca lira harcanarak çakılan fore kazıklara rağmen zemindeki kayma yine durdurulamadı. Organize Sanayi Bölgesi’nin yolları çatladı, fabrika binaları ve bölgeye yapılan okulda çökmeler yaşandı. 2021 yılının ortalarında 2. OSB Müteşebbis Heyeti üyeleri, bu alandaki yapılaşmanın sağlıklı olmayacağına karar vererek yeni bir yer arayışına geçtiler.
GÖZLER ILICA’DA
Erzurum’un 5 yılının heba olduğu Pasinler yolundaki 2. OSB alanından vazgeçilmesinin ardından gözler bu kez Ilıca Şeker Fabrikası’nın karşısında bulunan Milli Savunma Bakanlığı’na ait arsaya çevrildi. 2. OSB Müteşebbis Heyeti Başkanı Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve ETSO Başkanı Saim Özakalın, bu alanın alınması için başta Milli Savunma Bakanlığı ve Sanayi Ticaret Bakanlığı’na müracaat ettiler. 2022’nin mart ayında Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve milletvekilleri girişimlerde bulunarak 3 milyon metrekare alanın 1.5 milyon metrekare alanını Erzurum 2.OSB 3. Etap alanı olarak alınmasını sağladılar.
TAHSİSLER BAŞLADI
Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan 1.5 milyon metrekare alanın altyapısı tamamlanarak müracaatlar alınmaya başlandı. Bu alanda 72 parsel oluşturuldu. 270’ten fazla işletme yatırım için müracaatta bulundu. Tahsis yapılan 61 işletme yatırım için kolları sıvadı. Temelleri atılan işletmelerin 5 yıl içerinde faaliyete geçmeleri bekleniyor. Bu bölgeye yapılacak olan fabrikalarda en az işçi çalıştıracak fabrikanın 50’ye yakın istihdam sağlayacağı öngörülüyor. 50-500 arasında istihdam sağlayacak olan fabrikaların yaklaşık 10 bin istihdam sağlaması bekleniyor.
EN BÜYÜK PAY LİLA GRUP’A
Kâğıt, tekstil ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteren ve İstanbul Sanayi Odası’nın En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde ilk 200 içinde yer alan Lila Grup, 2. OSB 3. Etap’ta 130 dönümlük bir alana yatırım yapıyor. İlk 4 yılda yapılacak yaklaşık 3 milyar TL’lik yatırımla hem bölgenin kâğıt ihtiyacını karşılamayı hem de bölgeye yakın iç ve dış pazarlara ulaşmayı hedefleyen Lila Grup, yaklaşık 500 kişi istihdam edecek.
ALAN YETERLİ DEĞİL
Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan 1.5 milyon metrekare alanın yetersiz kalması 2. OSB Müteşebbis heyetini yeni arayışlara yönlendirdi. Heyet, aynı Bakanlığa ait 1.5 milyon metrekare alanın da alınması için girişimlere başladı. Yapılan girişimler sonuç vermeye başladı. Milli Savunma Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde 1.5 metrekare alanı da Erzurum 2.OSB’ye tahsis etmesi bekleniyor.
ETSO BAŞKANI ÖZAKALIN
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve 2.OSB Müteşebbis Heyet Başkan Vekili Saim Özakalın, Erzurum’un sanayileşmesi adına yoğun bir çalışmanın içerisinde olduklarını belirtti. Başkan Özakalın şunları söyledi; “Hali hazırda 1. Organize Sanayi Bölgemizdeki firmalarımızın şehrimizin ekonomisine katkısı devam ediyor. Buna ilaveten, Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte bizim de yönetiminde yer aldığımız 2. Organize Sanayi Bölgemizi kurma çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Bu konuda ciddi mesafeler kat ettik. İlimizdeki organize sanayi bölgelerinin 6. Bölge teşviklerinden yararlanıyor olması, buraları daha cazip kılıyor. Erzurum’a yatırım yapmak isteyen yerel ve ulusal firmalarımızın 2. OSB’ye yoğun ilgisi söz konusu. Şu ana kadar 270’ten fazla yatırımcımız arsa tahsisi talebinde bulundu. 2.OSB 3. Etap alanımızın büyütülmesi için de çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Çok yakın zamanda ilgili mercilerle, Bakanlıklarla görüşüldü. Bu arazinin büyümesi ve hatta 3. bir OSB’nin kurulması söz konusu… İnşallah, şehrimizin sanayileşmesi adına yaptığımız bu çalışmaların, göçü önleyeceği, üretim ve istihdamı artıracağı ve ekonomimizi güçlendireceği kanaatindeyiz.”
“HEDEFİMİZ; ÜRETİM, İHRACAT VE İSTİHDAMI ARTIRMAK”
“Sayın Cumhurbaşkanımızın da son dönemde sıklıkla ifade ettiği gibi hedefimiz; üretim, ihracat ve istihdamı artırmaktır” diyen Özakalın, “Bunların hepsi üretimle olacak. Üretim demek; o bölgedeki halkı orada tutmak, o bölgedeki sosyal yapıyı konforlu hale getirmek demektir. İnşallah bizler de Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve ilimizin siyasi temsilcileriyle uyum içerisinde şehrimize katma değer sağlayacak güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. 2.OSB 3. Etap alanın genişletilmesiyle ilgili olarak, talep edilen alanı uhdesinde bulunduran Milli Savunma Bakanlığı ile önümüzdeki günlerde protokol imzalanması söz konusu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu protokolü imzalar ve tahsis edilecek alanı istediğimiz seviyede şekillendirirsek, Erzurum sanayileşme açısından önemli bir ivme kazanacaktır” dedi.
BAŞKAN SEKMEN
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Ilıca Şeker Fabrikası’nın karşısındaki Milli Savunma Bakanlığı’na ait arsanın alınması için büyük çaba gösterdi. 2.OSB sayesinde Erzurum’un sanayi şehri olacağını vurgulayan Başkan Sekmen, dönemim Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile 1.5 milyon metrekare alanın alınması sırasında Bakan Akar’a ‘Ben bu alanı sizden almadan şehrime dönemem’ diyerek tavır koyduğu biliniyor.
BAKAN KACIR’DAN DESTEK SÖZÜ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ramazan ayının başında Erzurum ziyaretinde 2. OSB ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Kacır, ETSO’da iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda şu ifadeleri kullandı; “Artık yatırımcılara tahsis edilecek alan kalmadığı için genişleme alanlarıyla yeni tahsisleri yapacağımız OSB’lerden bahsediyoruz. Bakanlık olarak bu sürece her zaman katkı vermeye gayret gösteriyoruz. Gerek 1. OSB’nin ve gerekse 2. OSB’nin kuruluş sürecinde ve altyapılarının geliştirilmeleri sürecinde verdiğimiz kredilerin toplam tutarı 890 milyon lirayı buluyor. İnşallah önümüzdeki dönemde hem merkez 1. OSB hem de 2. OSB’deki Güneş Enerji santrali için Dünya Bankası’ndan temin ettiğimiz kredi imkanlarını kullanacağız. Hem de yeni genişleme alanlarında da inşallah Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapacağız.”
1 VE 2. ETAP ALANA GES PROJESİ
Öte yandan 2.OSB Yönetimi, şehirdeki sanayici firmaların ucuz enerji ihtiyacının karşılanması ve yapılaşmanın durdurulduğu 216 hektarlık 1. ve 2. Etap alanın değerlendirilmesi amacıyla söz konusu bölgeye güneş enerjisi santrali (GES) kurulması yönünde karar aldı.
Bu kapsamda bir yol haritası belirlemek amacıyla, Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ETSO) öncülüğünde başlatılan çalışmalar da devam ediyor.
İldeki yatırımcı firmalarla iki kez ETSO’nun ev sahipliğinde istişare toplantısı düzenlendi. Bu toplantılarda bölgeye kurulacak olan GES’in kapasitesi, teknik özellikleri ve hangi modelde işletileceği gibi konular istişare edildi.
Bu toplantılarda firmaların yeşil enerji yatırımlarıyla ilgili bilgi sahibi olmaları adına, KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından, KOSGEB’in Yeşil Sanayi Destek Programı kapsamında sunulan, “Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi” ve “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi” başlıklı iki projenin teklif çağrılarıyla ilgili de bilgilendirmeler yapıldı.
BÜYÜK FIRSAT
Yapılan çalışmalara ve yaşanan tüm bu gelişmelere bakıldığında; Erzurum 2. Organize Sanayi Bölgesi, şehrin sanayileşmesi ve bu yönüyle kalkınması için çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesi için alanda yürütülen her türlü çalışmaya verilecek destekler ve yatırımcıların arsa tahsis taleplerinin karşılanması büyük önem arz ediyor.
Özetle; Erzurum’un yatırımcılar için bir tercih sebebi olması ve sanayileşmede arzu ettiği sıçramayı yapabilmesi büyük ölçüde, 2. OSB’deki çalışmaların hızlı ve etkin bir şekilde tamamlanmasına ve şehrin tamamını yatırım anlamında cazip kılacak bir teşvik sistemine dahil edilmesine bağlı görünüyor.
İsmail USLU/ Özel Haber