Erzurum/Zirve2000 Oltu Taşı Derneğinin Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile birlikte yürüttüğü Oltu taşı Kabuğunu Kırıyor; Siyah İnci’nin Yeniden Doğuşu Projesi kapsamanda Atatürk Üniversitesi Rektörlüğüyle bir araya gelerek hazırlanan Ocaktan Vitrine Oltu Taşı Konulu panel düzenlendi.
Panelde Oltu taşının oluşumu, ocaktan çıkarılması ve vitrine kadar olan süreç akademisyenler tarafından anlatıldı.
Vali Altıparmak, panelde yaptığı konuşmada, Oltu taşının yeterince değerlendirilmediği her şeyden önce bilimsel bir çalışmaya konu olmadığını söyledi. Bu çerçevede, Atatürk Üniversitesi, KUDAKA, Oltu Kaymakamlığı ve Oltu Belediyesi ile birlikte bu paneli gerçekleştirildiğini söyleyen Vali Altıparmak, “Ocaktan Vitrine Kadar” geçen süreci çok iyi değerlendirerek, Oltu Taşının daha kıymetli bir değere ulaşacağını düşündüklerini belirtti.
Oltu Yer Bilimleri Fakültesinde gerçekleştirilen Panel’e Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Başbakanlık Müşaviri Feridun Terzioğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek ve sanatkârlar katıldılar.
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Panelin Erzurum ve Türkiye’ye önemli bir itibar kazandırması açısından önem arz ettiğini bu açıdan geç kalınmış bir toplantı olduğunu belirterek “Sende ne cevher varmış bunu eller ne bile” bizde ne cevherler var. Bunu gösteriyoruz, ama yeterince gösteremiyoruz. Bunu daha iyi göstermeli daha iyi tanıtmalıyız” diye konuştu.
Tanıtım konusunda eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirten Vali Altıparmak, bu konuda çalışmalara ağırlık verdiklerini, farklı model ve tasarımların yanında reklam ve tanıtımlarla bu cevherin üzerindeki kabuğun kırılabileceğini söyledi. Vali Altıparmak, “bunun için Oltu taşının ocaktan çıkarılış aşamasından başlayarak ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Oltu taşının ne tür zorluklarla çıkarıldığını hepimiz biliyoruz. Modern ocaklarda ve daha sağlıklı koşullarda bu taşın bu cevherin çıkarılması gerekiyor. Bunun yanında Üniversitelerimizin el sanatları ve tasarım bölümlerinin devreye girmesi gerekiyor. Bizlerde elimizden geldiğince sektöre destek vermeye çalışacağız” diye konuştu.
Oltu taşı Sanatını Geliştirme ve Sanatkârlarını Koruma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Recep Asan’ da yaptığı konuşmada “Siyah İnci Yeniden Doğuyor Projesi” kapsamında düzenledikleri ” Ocaktan Vitrine Oltu Taşı Konulu Panel” ile projede yer alan çalışmaları aktarmak gayretinde olduklarını söyledi.
Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek’te Oltu taşının kadimden gelen bir değer olduğunu değişen süreç içinde zamanın ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla değişik tasarımlarla vitrinde değişkenlik arz etmesine rağmen değerinin anlaşılmadığını söyledi. Başkan Ziyrek düzenlenen Panelin İlçe, sanatkârlar ve halk için farklı bir ivme kazandıracağını belirtti.
Günümüzde tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiğini ve rekabet olayının daha da arttığı bir ortamda ürünlerimizin marka değerini koruyabilmek ve piyasa ekonomisinde varlığını sürdürebilmesi için katma değer üreten ürünlere aktarılması gerektiğini belirten Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, “bu çerçevede Oltu Taşı ile ilgili özellikle tasarım ve tanıtım boyutunda projeler üreterek ürünlerin ocaktan çıkarılmasından satışına kadar geçen süreçte yer alan emek veren ve istihdam yaratan tüm katmanlara da faydalı olmak istiyoruz.” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise tarihi geçmişi itibariyle Oltu taşına yönelik yapılacak ciddi yatırım ve projelerin her zaman desteklenmesi gerektiğine işaret ederek “Her yerin kendine has bir markası var. Oltu denilince de akla ilk gelen şey Oltu taşıdır. Ancak üretim ve tanıtım aşamasında ciddi eksikliklerin olduğu da bir gerçek. Bu tür etkinliklerle ümit ediyorum, bu eksiklikler de giderilecek ve Oltu taşı hak ettiği değeri elde edecektir” dedi.
Erzurum için büyük bir marka değeri olan Oltu taşı ile ilgili, Akademik nitelik taşıması bakımından ilk kez düzenlenen panelle bilinmeyenlerin ortaya koyulması ve farkındalığın artırılarak marka değerine katkı sağlanması bekleniyor.