Erzurum/zirve2000 Ticaret Bakanı Mehmet Muş, mart ayında ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bakan Muş, dış ticaret rakamlarını açıkladığı toplantıda başarılı çalışmaları nedeni ile DAİB Başkanı Ethem Tanrıver’e plaket takdim etti.
Cihat İncesu/Pusula
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.
İhracatta 2021 yılında yakalanan ivmenin bu yıl da devam ettiğini vurgulayan Muş, “Buna göre, geride bıraktığımız mart ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın mart ayına göre yüzde 19,8 artışla 22,7 milyar dolar olmuştur. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek mart ayı ihracat rakamıdır. Ocak ve şubat aylarında da en yüksek aylık rakamları açıklamıştık. Bu yıl 3’te 3 yapmış olduk.” diye konuştu.
Muş, mart ayı ithalatının ise 30,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktararak, söz konusu ithalat rakamında enerji ithalatının önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Bu yılın devamında da güçlü performansın süreceğine ve ihracatta yeni rekorlara ulaşacaklarına inancının tam olduğunu kaydeden Muş, “235,6 milyar dolara ulaşan son 12 aylık ihracatımızla Sayın Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz.” dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumunun küresel ekonomi üzerindeki çok boyutlu etkilerinin ciddi şekilde hissedilmeye başlandığını ifade eden Muş, halihazırda salgın nedeniyle aksayan tedarik zincirlerinin, birçok kritik ham madde ve emtianın küresel çapta ana üreticileri olan iki ülke arasındaki savaştan ötürü daha fazla darbe aldığını ve bu durumun ilave fiyat artışlarına neden olduğunu söyledi.
Muş, OECD tarafından yayınlanan bir analizin, savaşın küresel çapta enflasyonu 2,5 puan artırabileceğini ve küresel ekonomik büyümeye yüzde 1’in üzerinde olumsuz etkisinin olabileceğini öngördüğüne dikkati çekerek, Avro Bölgesi’nin de mevcut krizden ciddi şekilde etkilendiğini kaydetti.
Türkiye’nin, bölgesinde yaşanan bu önemli olaya kayıtsız kalmadığını ve ateşkesin derhal sağlanması amacıyla yürütülen diplomasinin adeta merkezi haline geldiğini vurgulayan Muş, ülkenin her iki tarafla da görüşebilen güvenilir bir arabulucu rolünü güçlü şekilde devam ettirdiğini dile getirdi.
Tanrıver’e plaket
Programın ardından düzenlenen ödül töreninde ihracatla kalkınan Türkiye ekonomisine ve sektörlerine üstün hizmetler sunan TİM Sektörler Konseyi Üyelerine, TİM Denetim Kurulu Üyelerine, İhracatçı Birlik Başkanlarına ve Sektör Kurulu Başkanlarına plaket takdim edildi.
2018-2022 yıllarındaki başarılı görev döneminden dolayı Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Tanrıver’e Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş ve Tim Başkanı İsmail Gülle tarafından plaket takdim edildi.
Yapılan başarılı çalışmaların rakamlara yansıdığını ifade eden DAİB Başkanı Tanrıver, “ Göreve geldiğimiz günden itibaren ihracatçımızın sorunlarıyla yakından ilgilenerek bölgemizde ihracatın artırılmasını sağladık. Her yıl bir önceki yıldan daha fazla ihracat yaparak yeni rekorlar kırdık. Yolumuza emin adımlar ile devam edeceğiz” dedi.
Görev süresi içinde yapılanları da özetleyen Tanrıver şu ifadeleri kullandı:
“ Göreve geldiğimiz 2018 yılında 1 milyar 778 milyon $ olan ihracatımızı 2021 yılında %43 artırdık. Birliğimiz kanalıyla 400’e yakın üye firmalarımızın yaklaşık 200 milyon TL’ye yakın ihracat desteği almasını sağladık. İhracatçımızın aklındaki sorulara cevap bulabilmesi ve daha pratik ihracat yapabilmesi amacıyla, 20’e yakın ülke raporu-analiz kitabı hazırlayıp ihracatçımızın istifadesine sunduk. DAİB AKADEMİ Online seminerleri düzenledik. Online olarak 5000’e yakın firmamızın katıldığı 100’ü aşkın seminer, eğitim gerçekleştirdik. 1000’i aşkın firmamızı yerinde ziyaret ettik, bölge illerinde yaptığımız 50’ye yakın toplantı ile sorunlarını dinledik. Pandemi dönemine rağmen 5 yurtdışı sektörel ticaret heyetleri-fuarlara katılım sağladık. Yapı Kimyasalları, Doğaltaş, Gıda, Medikal, Mobilya, Ambalaj, Tarımsal ürünler ve İnşaat sektörlerine yönelik URGE Projelerimiz oldu. Kalifiye personel yetiştirme ve firmaları e-ticarete başlatmak amacıyla, E-Ticaret ve İhracat Uzmanı Programı yapıyoruz. 30 gün süren eğitimlerle 150 saatlik 25 online eğitim ile yaklaşık 250 kişi mezun oldu. Programı yılda 2 defa yapacağız. E-Ticaret/E-İhracat artık çok önemli… Küçük işletmelerimizde e-ticarete/e-ihracata başlamalı…
Yeni Hizmet Binası
Tüm ihracatçılarımıza daha iyi hizmet vermek amacıyla 2019 yılı sonbaharında ihale ettiğimiz hizmet binamıza 2021 yılı Temmuz ayında taşındık. Pandemi döneminde zor koşullarda ve düşük bir maliyetle çok güzel bir bina yaptık. Birliğimizin ihracat camiasına yakışacak şekilde projelendirilen yeni hizmet binası Komplex bir bina/İhracat Bilgi Merkezi/Eximbank, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile ortak çalışma ve İhracat Kulübü-İhracatçıların-firmaların buluşma noktası olmasını amaçladık. İnşallah açılışını da yakın bir zamanda yapacağız. Bunun gibi burada sayamayacağım birçok çalışmayla bölge ihracatına ve ihracatçımıza katkı sağlamaya çalıştık.”