Erzurum/zirve2000 Erzurum ile özdeşleşen ve Türkiye’nin bir çok yerinde de oynanan ata sporumuz cirit için yeni bir hamle başlatıldı. Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ziya Gökalp Ceylan, atlı ciridin tanıtılabilmesi için UNESCO’ya başvuru yapacaklarını söyledi.
Nurullah PALA/PUSULA
Orta Asya’da oynanan ve Erzurum’unda asırlardır yaşattığı ata sporumuz ciridin dünya mirası olması için UNESCO’ya baş vurulacak. Dadaşlar diyarı Erzurum’la özdeşleşen ve Türkiye’nin çeşitli illerinde de oynanan Atlı Cirit dünyaya tanıtılacak. Bunun için ön önemli araçta UNESCO olarak görülüyor.
Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu, ata sporlarından atlı ciridin ‘Yaşayan Miraslar Listesi’ne girmesi ve bu kültürün dünyaya tanıtılabilmesi için UNESCO’ya başvuru yapacak.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ziya Gökalp Ceylan, atlı ciridin Anadolu’da şekillenmiş, özellikle Haçlıların ağır zırhlı süvarilerine karşı geliştirilmiş bir spor dalı olduğunu aktardı. Ceylan, “Özellikle Selçuklu döneminde başlamış, II. Mahmut döneminde sadrazamların siyasi çekişmeleri cirit üzerinden yapılmaya başlanınca bir bostancının da ölümü ile yasaklanıyor. Bu oyun çok popüler olması nedeniyle Erzurum, Uşak civarında oynanmaya devam etmiş. Geleneksel Spor Dalları Federasyonunun kurulması ile beraber kurumsal bir kimlik kazandı” dedi.
Türklerin savaş oyunu cirit
Atlı ciridin UNESCO Yaşayan Miraslar Listesi’nde yer alması için başvuruda bulunacaklarını belirten Prof. Dr. Ceylan, “UNESCO başvurumuz için hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çevgen, UNESCO’nun bu manada değerlerinden biri haline geldi. Sıra bizde. Türklerin savaş oyununun en tekamülü bu olduğu için zamana ihtiyacımız vardı, başvurumuzu yakın zamanda yapacağız” diye konuştu.
Her at cirit atı olamıyor
Dünya üzerinde bir çok at çeşidinin bulunduğuna dikkat çeken Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ziya Gökalp Ceylan, atlı cirit atlarının özel olarak seçildiğini ve kulüplerin bu atlar için hatırı sayılır paralar verdiğini söyledi.
Prof. D. Ceylan, “Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine baktığımızda atlar özel olarak yetiştiriliyor. Normalde savaş atıdır. Zaman içerisinde at yetiştirmek masraflı ve sıkıntılı olunca hipodromdan çıkan Arap atları kullanılmaya başlandı. Bu atlar, alay dediğimiz sporcuların oyun için bekledikleri alan var. Atlar, alaydan oyuna dahil olma noktasında bir cesaret gösterirse eğitiliyor ve cirit atı oluyor” dedi.
2 bin ciritçi at biniyor
Erzurum ile özdeşleşen atlı cirit, Uşak başta olmak üzere Kars, Bayburt, Erzincan, Malatya, Sivas, Denizli, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Manisa gibi illerde de mahalli lig statüsünde oynandığına vurgu yapan Ceylan “İl Birinciliklerinin ardından grup şampiyonaları ve Türkiye finalleri statüsünde maçlar düzenleniyor. Ciritte son yıllarda Süper Lig uygulaması da oluyor” dedi.
Atlı Cirit Asbaşkanı Prof. Dr. Ziya Gökalp Ceylan, Türkiye genelinde 75 atlı cirit kulübünde 900’ü faal olmak üzere 2 bine yakın atlı cirit sporcusu bulunduğunu da sözlerine ekledi.