Erzurum/zirve2000 Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, “2009 yılında sona eren 5084 sayılı teşvik yasasının yerine bugüne kadar esnafı rahatlatıcı teşvik veya iyileştirmenin gelmediğini, bu durumun ise esnaf ve sanatkarı büyük ölçüde mağdur ettiğini söyledi.
Hikmet Karaca yaptığı açıklamada, ”Bölgenin ekonomik şartları ve sorunları göz önünde bulundurularak yeni bir teşvik yasası çıkartılmalıdır. Eğer yeni bir teşvik yasası çıkacaksa da, mevcut esnaf mutlaka korunmalı, hatta küçük işletmelerde teşvikten faydalanan sigortalı sayısı 3’e kadar indirilmelidir. Stopaj vergisiyle beraber bir asgari ücretlinin SSK primi 650 TL’yi, en düşük basamaklı BAĞ-KUR sigortalısının primi ise 590 TL’yi bulmaktadır, Bölgemizin ekonomik şartları göz önünde bulundurulduğunda SSK ve BAĞ-KUR primlerinde de mutlaka indirime gidilmeli ve en az yüzde 50’ye varan oranlarda aşağı çekilmelidir. Bölge ekonomisinde çakıl taşı görevi yapan ve hâlihazırda aktif ticari faaliyetini devam ettiren esnaf ve sanatkârın korunması ve desteklenmesi için ağır kış şartları da göz önünde bulundurularak, uygulamadan kaldırılan teşvik yasalarından daha iyi bir yasa çıkartılması gerektiğini dile getiren Karaca, “Şehrimizde yaşanan ekonomik durgunluğun önüne geçilebilmesi için, Hükümetin bir an önce kanuni bir değişiklik yaparak bir asgari ücretlinin aylık stopaj vergisiyle birlikte 650 TL’yi bulan SSK primlerini aşağı çekmesi gerekmektedir. Aynı oranda BAĞ-KUR Primlerinin de aşağı çekilmelidir. Erzurum’unda içinde bulunduğu bölgemizde bütün teşviklerin sonlandırılması ekonomiye büyük darbe vurduğu gibi işsizliği de yeniden arttırmıştır” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak yetkililere yeni teşvik yasalarının çıkartılması hususunda gerek yazılı gerekse sözlü bilgi verdiklerini dile getiren Karaca, daha sonra şunları kaydetti; “Ayrıca milletvekillerimizle de görüşerek konuyla ilgili girişimlerde bulunmalarını talep ettik. Günümüz iş dünyasını zorlayan ekonomik şartlar, yeni teşviklere ihtiyaç duymaktadır.”
Yeni teşviklerin çıkmaması halinde, yatırım ve istihdam yönünden sıkıntı çeken bölgenin ve dolayısı ile ilimizin ekonomik sorunlarını daha da artacaktır. Özellikle sigorta prim yükünü hafifleten yasaların çıkmaması durumunda sigortalı çalışanın azalacağı ve kayıt dışının artacağı bir gerçektir. Yüksek prim ve vergilerin ülke ekonomisine hiçbir katkısı olmaz. Başta Erzurum olmak üzere birçok ilde yatırımlar durma noktasına gelmiş, mevcut yatırımlar ya kapanma noktasına gelecek ya da gelişmiş illere taşınacaklardır. Yeni teşvik paketleri sadece yeni yatırımlara destek vermekte, oysaki çıkacak yasaların mevcut işletmelere katkı sağlaması gerekir. Mevcut işletmelerin sağlıklı bir şekilde ekonomiye ve istihdama katkısı için bölgesel baz da mutlaka yeni teşviklerin çıkartılması gerekir.”
2016 EYLEM PLANI ESNAF İÇİN TAM BİR HAYAL KIRIKLIĞI.
Karaca, “Hükümetin 2016 yılı eylem planı kapsamında küçük esnaf ve sanatkâra 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verileceğinin açıklamasının ardından esnaf üzerindeki olumlu beklentilerin kredi sürecinde ticari sicili temiz olduğu halde kefalet kooperatiflerine kredi borcu olan ve daha önce KOSGEB kredisi kullanan hiçbir esnaf ve sanatkârın bu faizsiz kredilerden faydalanamamasının hayal kırıklığına neden olduğunu” sözlerine ekledi.