Türkiye Korona virüse karşı ilk andan itibaren ciddi tedbirler aldı. Ancak ne kadar tedbir alırsanız alın küresel boyuta gelmiş bu salgından uzak durmak mümkün değil.
Bu bela ile sadece devlet tedbiri alarak baş etmek imkânsız. Bireysel olarak da mutlaka yapmamız gereken uygulamalar var.
Bu işi hafife alan ülkeler, bedelini çok ama çok ağır ödüyor. İran, Kum kentinde yeteri kadar önlem almadığı için virüs ülke geneline yayıldı ve yüzlerce insan canından oldu. İtalya’da alınan tedbirlere kimse uymayınca Çin’den beter oldu.
Bugün vaka sayısının en az görüldüğü ülke Türkiye. Yazıyı kaleme aldığım saatlerde sayı 47 ile sınırlıydı. Ümit edelim ki bu kadarla sınırlı kalsın.
Sağlık Bakanlığı ısrarla 14 gün 14 kurala uyulmasını istiyor. Çünkü başka bir korunma yolu yok. Fakat gelin görün ki bizler ya paranoya derecesinde işi büyütüyoruz, ya da hiçbir şey olmamış gibi günlük yaşamımıza devam ediyoruz. Oysa her ikisi de yanlış.
Kendi canımız için bir endişe duymuyoruz, hiç değilse karşımızdakinin vebaline girmeyelim.
***
Bilim Kurulu henüz karantina kararı almadı ama virüs yayılırsa bu son kaçınılmaz. Şu an kısmı bir karantina uygulanıyor. Toplu olarak insanların zaman geçirdiği işletmelere kapatma kararı geldi.
Peki, bundan sonra ne olacak?
Bu kadar işletme hayatını nasıl idame edecek?
Evine ekmek götürmek zorunda kalan insanlar ne yapacak?
Kapatılan iş yerleri kiralarını nasıl ödeyecek?
Personelin giderleri nasıl karşılanacak?
Zaten dar boğazda olan esnaf, tedbirler kapsamında şimdiden dibi gördü. Öyle görünüyor ki ülke genelinde bu tedbirler artarak devam etmek zorunda. Ekonomik önlem alınmaz ise ilerleyen günlerde işçi çıkarmaları başlayacak.
Ülke olarak virüse yönelik tedbir alırken ciddi ekonomik tedbirleri de unutmamak lazım.
***
Dünya genelinde ekonomide daralmalar başladı, küresel kriz kapıda. Avrupa, bir yandan bu virüs ile boğuşurken diğer yandan virüsün vurduğu ekonomiye çare arıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “ Bu bir sağlık savaşı. Düşman orada, görülüyor ve ilerliyor. Savaştayız. Gaz, elektrik ve su faturaları askıya alınacak. Hiçbir şirket iflas etmeyecek. Hiçbir işçi işini kaybetmeyecek. Bunun için 300 milyar € ayırdık” açıklamasını yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından 31 Mart tarihine kadar verilmesini gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin, 30 Nisan sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Merkez bankası Faizleri 10.75’ten 9.75’e düşürdü.
Hükümetin alacağı geniş kapsamlı ekonomik tedbirleri bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması bekleniyor. Ekonomi dünyasının gözü kulağı Cumhurbaşkanından gelecek haberde…