Erzurum/zirve2000 Eczacı Canan Uçar’ın girişimleriyle kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi, yöresel ve doğal ürünleriyle Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı’nın ilgi odağı oldu. Kentin geleneksel ürünü olan ehram kumaşından yapılan ürünlerin sergilendiği standa özellikle kadınlar rağbet etti.
Manolya BULUT-PUSULA
Büyükşehir Belediyesi ve MNG EXPO ortaklığında 2’ncisi düzenlenen Doğu Anadolu Erzurum Kitap Fuarı, 4 Kasım’dan itibaren Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Fuar alanında stant kuran KADAMA Kadın Kooperatifi, stantlar arasında en çok kadınların dikkatini çekti.
Kentin yöresel ve doğal ürünlerini Türkiye’ye tanıtmak ve kadın istihdamını artırmak amacıyla kurulan KADAMA Kadın Kooperatifi, fuar alanında yolcuğuna yeni yüzler ekledi. Kooperatifin yaptığı çalışmaların anlatıldığı gazeteyi de ücretsiz olarak ziyaretçilere ulaştıran gönüllü üyeler, kadınların istihdama katılması için gün boyu görüşmeler yaptı. Evde yaptıkları ürünleri pazara ulaştırmak isteyen kadınları bünyesine dâhil eden KADAMA Kadın Kooperatifi, standıyla 13 Kasım’a kadar fuar alanında olacak.
Yeni proje geliştirdik
Evinden çalışmak isteyen kadınları internetle buluşturmak için yeni bir proje geliştirdiklerini anlatan KADAMA Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Canan Uçar, “ Bu fuara KADAMA Kadın Kooperatifi olarak yaklaşık iki buçuk yılda neler yaptığımızı anlattığımız gazete çıkararak katıldık. Faaliyetlerimizi bütün insanlara anlatmak istedik. Ayrıca bir tanıtım filmimiz var, onu da izletiyoruz. Burada bilgilendirme de yaparak yolculuğumuza insanları katmak istedik. Burada kooperatifin Erzurum’da olduğunu anlatmak için yer almak istedik. Bu zamana kadar yaklaşık 10 fuar ve çalıştaya katıldık. Fuarlar bilinirlik ve tanınırlığın sağlanması için önemli yerler. Kooperatif olarak çok önemsiyoruz. Önemli geri dönüşler alıyoruz. Fuarlar direkt tüketici ile buluştuğumuz yerler. Çalıştaylarda da satış noktası bağlantısı yapılıyor. Bu tip organizasyonlarda ikisine de ulaşabiliyorsun. Kadınlar yaptıkları ürünleri de satmak istiyorlar, iş gücüne dönüştürmek istiyorlar. O anlamda da katılımlar oluyor. Bizim bir projemiz var. Evinden çalışmak isteyen kadınları da ev işlerini internetle buluşturmak gibi bir projemiz var. Burada onun da kaydını alıyoruz” dedi.
Ehrama özel tasarım
Uçar, “Yıllardır hayalimiz olan ehramı özel tasarımlarla sürdürebilir bir şekilde piyasaya çıkarmak istiyoruz. Fularlar, şallar, mantolarla kullanılacak şekilde. En yakın malzemesi olan keçeyle renklendirerek hayata kazandırmak istiyoruz. Söz konusu tasarımlarla yaptığımız, pazara ulaştırdığımız ürünlerimiz mevcut. Bu ürünlerden teşhir amaçlı da standımıza getirmek istedik. Kadınların oldukça ilgisini çekiyor. İlk günden dahi birçok kadını yolculuğumuza dahil ettik. Çoğalarak büyüyeceğiz, kentte bizimle olmak isteyen her kadını yanımızda görmek istiyoruz. Kadınların istihdama katılması bizim birincil önceliğimiz” diye konuştu.