Bir yaz günü Erzurum’dan yola çıktık. Uçsuz bucaksız Erzurum ve Pasinler Ovaları ile dağlar, yemyeşil. Hala ulu dağların doruklarında kar var.
Erzurum- Pasinler karayolunun geliş yolu, yine onarım için ulaşıma kapatılmış. Yaklaşık 38 kilometrelik karayoluna, her yıl milyonlar harcanıyor ama, bir türlü tamamlanamıyor! Pasinler’de, 1339’da İlhanlılar tarafından yaptırılan ihtişamlı Kalenin önünden geçiyoruz. Sonra Köprüköy çıkışında, Aras Nehri üzerindeki Çobandede Köprüsünü hayranlıkla izliyoruz. Yağan’ı geçtikten sonra sarp kayalıklar üzerindeki Avnik Kalesi, adeta başımızı döndürüyor. Yol arkadaşım Öztürk Akkök, ilginç manzarayı görünce fotoğraf makinesinin deklanşörüne birbiri ardınca basıyor. Yol kenarındaki yeşillikler arasından geçen lacivert renge bürünmüş dereler adeta büyülüyor. Sonunda Türkiye’nin ikinci en yüksek rakımlı yerleşim birimi olan Karayazı ilçesine varıyoruz. İlk olarak aklımıza Karayazılı Erzurumspor Başkanlarından Kıyasettin Yüksel geliyor, rahmetle anıyoruz.
Kaymakamlık önünde kısa bir mola veriyoruz. Caddede elektrik direkleri arasına asılan, modası geçmiş ışıldaklar her ilçede karşımıza çıkıyor. ÖĞRETMENİN ÜSTÜN BAŞARISI Bizi karşılayanlar arasında İzmir’den gelen aslen Karayazılı olan Beden Eğitimci ile tanışıyoruz. Memleketinin çocuklarını, atletizmle tanıştırmış. Yüz elli gençten oluşan, kızlı- erkekli bir sporcu ordusu kurmuş. Öğretmen, uluslararası atletizm yarışmalarında öğrencilerinin elde ettiği dereceleri anlatırken gururlandık.
Sonra Er- Vak, Sultan Sekisi toplantılarının yirmi altıncısı için Karayazı ilçesindeki Lisenin salonuna geçtik. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile şehitler için saygı duruşunda bulunduk, koro halinde İstiklal Marşını söyledik.
Erzurum’un siyaset üstü bir sivil toplum örgütü olan Er- Vak’ın Başkanı Erdal Güzel faaliyetlerini, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu ise Erzurum Vilayet Kongresinin 100. Yılını anlattı.
ONLAR ANLATTI, BİZ DİNLEDİK
Konferans sonrası Adliye Sarayının karşısındaki kahvenin önünde çayları yudumlarken vatandaşlarla sohbet ettik, daha doğrusu dert dinledik. Vatandaş, en çok ESKİ’ye bedelini ödemesine karşın sağlıklı bir içme suyu içemediğinden yakındı. İkinci olarak Erzurum- Karayazı arasında çalışan minibüs ücretinin gidiş- dönüş 50 lira olmasını eleştirdiler. Pasinler- Erzurum arası 40 kilometre halk otobüsü kişi başı 6 lira. Karayazı- Erzurum arası105 kilometre kişi başı ücret 25 lira. El insaf! Merak ettik B. Belediye, Karayazı için niçin Halk Otobüslerini devreye sokmaz? Üçüncü olarak Karayazı’da kiralık ev yok. Anlaşılan TOKİ ve Büyükşehir’in Er Konut’u Karayazı’ya hiç uğramamış. Neden? Memurların birçoğu, ailelerini ilçeye getiremiyor ve otellerde kalıyor. Ve sıra geldi, eskiden geçim kaynağı olan hayvancılığa. Bir zamanlar meraları şenlendiren koyun ve kuzuların seslerini duyamadık. Çünkü koyunculuk tamamen bitmiş. Büyükbaş hayvan ise can çekişiyor.