Erzurum/zirve2000 Kurulduğu 1868 yılından bu yana yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak için önemli görevler üstlenen Türk Kızılay, kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında faaliyet sunuyor.
Manolya Bulut/Pusula
Uluslararası nitelikte çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay’ı, savaşta ve barışta, hiçbir bedel almadan ve karşılık beklemeden, yardıma koşmaya devam ediyor. Türk Kızılay Erzurum Şubesi ise bölge adına önemli çalışmalara imza atıyor.
29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde kutlanan Kızılay haftası nedeni ile bir dizi etkinlikler düzenlenecek. Etkinliklerde Türk Kızılay’ı’nın kuruluş amacı ve yürüttüğü insani yardım faaliyetleri özellikle öğrencilere, gençlere ve kamuoyuna anlatılacak.
4’üncü kan merkezi açılıyor
Doğu’da etkin görev yapan Türk Kızılay’ın faaliyetlerini, Erzurum Şube Başkanı Hüseyin Bozhalil, Pusula’ya anlattı. 8 Kasım’da Ağrı’da 4’üncü kan merkezimi açacaklarını ifade eden Bozhalil, “ Erzurum merkez ve tüm ilçelerinde çalışma yapıyoruz. Bunun yanı sıra bölgede Ağrı, Muş, Ardahan ve Kars’ta aktifiz. Erzincan, Kars ve Erzurum’da kan merkezlerimiz mevcut. 8 Kasım’da Ağrı’da 4’üncü kan merkezimizi açacağız. Erzurum, Kars, Erzincan, Bayburt, Ağrı ve Ardahan’da ayda yaklaşık 70 bin ünite kan bağışı yapılıyor. Bunun 45 bin ünitesi ise Erzurum’a ait. Kök hücre bağışında ise hedefimiz 500 ünite. 120’nin üzerinde nakile giden, eşleşen bağışımız mevcut” dedi.
Hedef bin 200 öğrenci
118 personelle bölgeye hizmet ettiklerini belirten Bozhalil, “Genellikle önceliğimiz öğrenciler oluyor. Önümüzdeki sene için de hazırlıklarımızı bitirmek üzereyiz. Bin 200 öğrenciyi giydirmeyi hedefliyoruz. Kız öğrencilerimizin kaldığı 64 kişi kapasiteli yurdumuz da var, burada yemekleri, sıcak suları, internetleri mevcut. Bir, iki ya da üç kişilik odalarda kalıyorlar. Palandöken’de de 84 kişi kapasiteli bir otel yaptık. Şu anda Kayak Federasyonu’na kiraya vermiş durumdayız” diye konuştu.
İyiler kaybetmez, kaybedilir
Türk Kızılay’ı’nın özellikle küçük yaştaki çocuklara tanıtılması ve sevdirilmesini önemsediklerini ifade eden Bozhalil, “Kızılay herkese yardım ediyor, zor gününde koşuyor. İnsanlar da Türk Kızılay’ına yardım etsin, bağışta bulunsunlar, yanımızda dursunlar istiyoruz. Unutmayalım ki iyiler kaybetmez, kaybedilir. Biz özellikle ilkokul, ortaokul öğrencilerine bu sevgiyi aşılamak için çok çabalıyoruz. Çünkü biliyoruz ki küçük yaşlarda bu alışkanlığı, yardımsever ruhu benimsemek çok önemli. Değişik bir tesadüftür ki ben de küçükken okulda kızılay kolu başkanıydım. O yaşlarda kazandığım farkındalık beni bugünlere getirdi belki de. Özellikle kurban bağışlarını ve yardımlarını çok önemsiyoruz. İstiyoruz ki kurban bayramı ruhu bütün yıl sürsün” diye kaydetti.
İhtiyaç sahiplerine yönelik sürekli çalışma yaptıklarını belirten Hüseyin Bozhalil, “ 2018 yılı içerisinde Ramazan ayında Erzurum ili ve ilçelerine 3 bin 500 adet koli gıda yardımı, yine Ramazan’da 10 ton et yardımı, 3 bin adet konserve kıyma ve kavurma yardımında bulunduk. Bin 500 öğrenci ve ihtiyaç sahibi aileye giyim yardımı yaptık. 2019 yılı içinde Ramazan ayında 3 bin 800 adet koli yardımı, 5 ton et yardımı yaptık. Bin öğrenci ve ihtiyaç sahibi aileye kıyafet ve ayakkabı yardımının yanı sıra bugüne kadar 2 bin adet konserve ve kıyma yardımı yaptık. Yılsonuna kadar da yardımlarımızı yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Her an hazırız
Herhangi bir afet durumunda Türk Kızılay’ı Erzurum Şube Başkanlığı’nın tüm hazırlıklarının eksiksiz bir şekilde mevcut olduğunu belirten Bozhalil, “Bu konuda Ağrı, Amasya, Tokat, Samsun, Giresun, Trabzon, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Erzurum, Kars, Iğdır, Ardahan, Artvin ve Rize’de aktif olan şube başkanlığı, Türkiye’nin yüzde 18’lik bölümüne hitap ediyor. Günlük 15 bin kapasiteli yemek, 20 bin kişilik çadır ve 20 bin battaniye ile olağanüstü durumlar için hazırdalar” dedi.
Türk Kızılay’ı’nın uluslararası faaliyette bulunduğunu ve dünyanın her köşesine hizmet götürdüğünü hatırlatan Bozhalil, yapılan hizmetleri şu şekilde sıraladı;
Ulusal Afet Yönetimi
Türk Kızılay’ı, yurt içinde meydana gelen doğal afetler sonrasında afetzedelere acil beslenme hizmeti verir. Acil barınma konusunda ise devletin ilgili kurumlarının yanında yardımcı rol üstlenir. Afet müdahale ve afet lojistik sistemlerini ülke çapında yaygınlaştıran, bu ağ ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahip olan Türk Kızılay’ı, 9 Bölgesel ile 23 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezleri sayesinde en kısa sürede afet alanına ulaşır. Afet sonrası bölgedeki acil ihtiyaçları karşılayan Türk Kızılay’ı, beslenme alanında ise Mobil Ekmek Fırını, Mobil Mutfak ve Mobil İkram Araçları ile kaliteli ve hızlı hizmetle afetzedelerin yanında olur. Ankara ve Erzincan’da çadır işletmesi ve üretim atölyesi bulunan Türk Kızılay’ı, yurt içi ve yurt dışı insani yardım çalışmalarında uzun süreli kullanılabilen afet çadırlarının yanı sıra ihtiyaca yönelik özel çadırlar da üretmektedir.
Kan Hizmetleri
Türk Kızılay’ı, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamak için “Ulusal Kan Temini Projesi”ni yürütür. Ülke genelinde 18 Bölge Kan Merkezi, 67 Kan Bağış Merkezi ve mobil kan bağış araçlarıyla 300’den fazla noktada hizmet verir. Bu merkez ve birimlerde binlerce uzman personel istihdam edilmektedir. Hasta güvenliği açısından kendisine bağışlanan her kanı modern laboratuvarlarda testlere tabii tutan Türk Kızılay’ı, kanı ihtiyacı olan kişilere verilmek üzere hastanelere ulaştırır. Güvenli kan temini konusundaki başarısını ilik nakli ve kök hücre tedavisi alanına da taşıyan Türk Kızılay, TÜRKÖK Projesini Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütür.
Uluslararası Yardımlar
Dil, din, ırk ayrımı gözetmeden çalışmalarını sürdüren Türk Kızılay’ı, dünyanın farklı bölgelerinde milyonlarca insana yardım eli uzatır. Her geçen gün insani yardım alanında yürüttüğü yardım çalışmaları ile kapasitesini artıran Türk Kızılay’ı, insani yardım çalışmalarında küresel bir aktör haline gelmiştir. Türk Kızılay’ı son 10 yılda 138 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale etmiş, ihtiyaç sahiplerinin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamıştır. Türk Kızılay, Filistin, Sudan, Endonezya, Sri Lanka, Kırgızistan, Kosova, Somali, Pakistan gibi ülkelerde insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra pek çok kalıcı refaha yönelik çalışmalara imza atmıştır. İhtiyaç sahibi ülkelerdeki projelerini konut, okul, toplum merkezi, ibadethane, kamu tesisleri inşası, geçim kaynaklarının temini ve desteklenmesi, sağlık, eğitim, sosyal yardım, tarım ve sulama gibi alanlarda yoğunlaşmıştır.
Sosyal Hizmetler
Türk Kızılay’ı sosyal hizmet alanında, geliştirdiği örnek projelerle insan onurunu koruyarak sosyal yardım çalışmaları yürütüyor. Vekâletle Kurban Kesimi Kampanyası, Adak Kurban Kesimi, Zekât, Sevgi Bohçası, Özel Eğitim Sınıfları Projesi, büyük alışveriş zincirleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri, hayırseverlerin bağışlarıyla hazırlanan gıda paketleri ile Şubeleri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinin yıl boyu yanında olur. Ülke çapında faaliyet gösteren Şubeleri, 13 aşevi, 3 huzurevi, 8 öğrenci yurdu, 5 giyim yardım merkezi ve kimsesizler evi ile mağdurların ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyor.
Sağlık Hizmetleri
Kurulduğu günden bu yana sağlık hizmeti veren Türk Kızılay’ı, Konya ve Kayseri’deki hastaneleri, İstanbul’daki 1 hastane ve 2 tıp merkezinde yüksek kaliteli cihazları ve deneyimli sağlık çalışanları ile vatandaşlarımıza uygun ücretlerle modern sağlık hizmeti sunar.
İlk Yardım
Türk Kızılay’ı, insanların acil durumlar karşısında doğru bilgi ve beceriyle gereken ilk yardım müdahalesini yapabilmelerini hedefler. Bu kapsamda Şubeleri bünyesindeki 32 İlk Yardım Merkezi ile eğitim programları düzenler. Bu güne kadar 100.000’den fazla insana ilk yardım eğitimi veren Türk Kızılay’ı, toplumda ilk yardım bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla farkındalık projeleri yürütüyor.
Göç ve Mülteci Hizmetleri
Türk Kızılay’ı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü; İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Birleşmiş Milletler ajansları gibi göç alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde kayıt altında bulunan ve yardıma muhtaç durumda yaşayan tüm yabancılara yönelik acil yardım ile uyum ve bütünleşme hizmetleri verilmesi, ayni ve nakdi yardım sağlanması, proje ve programların geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumludur.
Mineralli Su İşletmeleri
Kızılay Maden Suyu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi ve kamu yararına kullanılması amacıyla Ulu Önder Atatürk tarafından Kızılay’a bağışlanmıştır. Türkiye’nin ilk, günümüzün ise en modern mineralli su fabrikası olan Afyon Mineralli Su Fabrikası’nda, Klasik Maden Suyu, Meyve Aromalı Maden Suyu ve Meyveli Maden Suyu üretilmektedir. Afyon’dan sonra 2014 yılında Erzincan’da kurduğu Mineralli Su Fabrikası ile Türk Kızılay, ihracat ağını her geçen gün geliştirmektedir. Satışından elde edilen gelirle, Türk Kızılay’ın yardım çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Afyon ve Erzincan Maden Suyu fabrikaları yıllık toplam 1 milyar 100 milyon şişe üretim kapasitesine sahiptir.
Barınma Sistemleri
Barınma Sistemleri, 1954 yılında afet çadırı ihtiyacını karşılamak için kurulmuş, 2005 yılında da Ticari İşletme statüsü kazanmıştır. Türk Kızılay’ı Çadır Üretim Tesisleri, sunduğu yeni ve modern modeller ile sektörde çadır üretiminde söz sahibi olmuştur. Ana amacı; her türlü doğal ve insan kaynaklı acil durumlarda kullanılan geçici barınma ihtiyaçlarını modern ve güvenilir ürünler ile en hızlı şekilde karşılamaktır. Barınma Sistemleri’nin ürün satışından elde edilen gelirin fazlası Türk Kızılay’ı’nın sosyal yardım ve afet müdahale hizmetlerinde kullanılır.