Erzurum/zirve2000 Türkiye, son yılların en büyük kuraklık sorunuyla karşı karşıya. Ülke genelinde yaşanan kuraklık kış mevsiminde olmamıza rağmen Doğu Anadolu Bölgesi’ni de etkiledi. Yeraltı sularının azalması ile birlikte Erzurum’da 450 yıldır hiç durmadan akan çeşmeler kurudu.
Manolya BULUT-PUSULA
İklim değişikliğinin hissedilir derecede etkisini gösterdiği Türkiye’de kuraklık ve su sıkıntısı her geçen yıl artıyor. Uzmanlara göre, önlem alınmazsa Türkiye 20 yıl içinde ‘su fakiri’ bir ülke olacak. Erzurum’da yüzyıllardır akan iki çeşmenin aniden kuruması, iklim değişikliğinin sonuçlarının ne denli ciddi olabileceğinin belirtisi oldu.
450 yıldır akıyordu!
Erzurum’un Yakutiye ilçesine bağlı Altınbulak Mahallesi’nde yaşanan olay, kuraklığın boyutunu gözler önüne serdi. Mahallede yaklaşık 450 yıldır hiç durmadan akan Altınbulak ve Gümüşbulak çeşmeleri tarihinde ilk defa kurudu.
Çeşmelerin namazgah olarak tescillediğini söyleyen köy muhtarı Nuri Demir (60), “Özellikle Ramazan ve yaz aylarında çevre köylerden buraya gelenler olur. Çeşmelerin etrafında vakit geçiririz, suyu da şifalıdır, doldurup evlerine götürenler olur. Ancak bu zamana kadar kuruduğunu gören olmamış. İlk kez bu yıl suları kesildi, bu bizi korkuttu. Eskiden bu zamanlarda kar yağışından dolayı yollarımız kapanır, ancak büyük dozerler açmaya gelirdi. Şimdi o da yok, bir şeylerin eskisi gibi olmadığı belli” dedi.
Türkiye kuruyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Eylül -Kasım aylarını esas alarak oluşturduğu kuraklık haritasına göre ülke genelinde ciddi tehlike yaşanıyor. Birkaç nokta hariç neredeyse 7 bölgede de kuraklık etkili oluyor. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller ise orta şiddetli, çok şiddetli ve olağanüstü kuraklık skalasında bulunuyor. Kuraklık haritasında Erzurum’un doğusu ile Ağrı, Muş, Bitlis ve Van’ın büyük bir bölümü olağanüstü kuraklık olarak işaretlendi. Bingöl ve Iğdır’da şiddetli kuraklık yaşanırken Bayburt, Erzincan ve Erzurum’un doğusu hariç orta kuraklık olarak belirlendi. Kars ve Hakkari ise normal civarında yer aldı.
Barajların yarısı dolu
Erzurum Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü verilerine göre il sınırları içinde işletmede olan 7 barajın doluluk oranı, ortalama yüzde 51 civarında. Kış aylarındaki kar yağışı ile birlikte barajlarda bu oranın yüzde 100 doluluğa ulaşılacağı tahmin ediliyor.
İşte barajların doluluk oranı;
Baraj Adı Doluluk Oranı
- Demirdöven Barajı : % 35
- Palandöken Barajı : % 70
- Kuzgun Barajı : % 39
- Pazaryolu Barajı : % 52
- Güllübağ Barajı : % 62
- Arkun Barajı : % 69
- Ayvalı Barajı : % 31