Erzurum Haber

şişli escort beylikdüzü escort fatih escort acıbadem escort anadolu yakası escort aksaray escort bodrum escort bayan

KURBANLARA ERZURUM VİZESİ

KURBANLARA ERZURUM VİZESİ
27 Mayıs 2024 - 16:23

Erzurum/zirve2000 Doğu Anadolu Bölgesi’nden batı illerine sevk edilen kurbanlıklar, Türkiye’de ilk kez Erzurum’da kurulan Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nda titizlikle yapılan sağlık kontrollerinin ardından batı illerine gönderiliyor.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte hayvancılığın merkezi olan Doğu Anadolu Bölgesi’nden batıya kurbanlık sevkiyatı hızlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, sevkiyatlarda kayıt dışı hayvan hareketlerinin önüne geçmek için denetimlerini artırdı. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Erzurum’da faaliyete geçirilen Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonu’nda denetimler başladı.

Sağlıklı hayvanlar geçebiliyor

İstasyonda, durdurulan araçlardaki hayvanlar ve küpe numaraları tek tek kontrol ediliyor. Veteriner hekimler sistemden hayvanların sağlık raporlarını inceliyor. Şüpheli görülen hayvanlar, gözetim altına alınıp yeniden kontrolden geçiriliyor. Eksik evraklı hayvanların geçişine izin verilmeyen Erzurum Erzincan kara yolundaki istasyonda, kayıt dışı hayvanların sevkiyatının önüne geçiliyor. Veteriner hekimler, yalnızca aşısı tam ve sağlıklı olan kurbanlıkların sevkiyatına izin veriyor. İstasyondaki yol kontrollerinin 7 gün 24 saat esaslı olduğunu belirten Erzurum Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, yoğunluğun her geçen gün arttığını söyledi. Geçen araçlardaki her hayvanın kontrol edildiğini dile getiren Kenger, “Kurbanlık hayvan hareketinde öncelikle il ve ilçe müdürlüklerimiz sevklerini veriyor, oradan çıkışın ardından istasyonumuzda araçlar durduruluyor. Belge, küpe kontrolü, hayvan sağlığı açısından da kontrolleri yapıldıktan sonra yollarına devam ediyorlar” dedi. Kenger, sevkiyatların ilk aşaması olan izin raporlarında detaylı sağlık kontrollerinin yapıldığını ve hastalık taşıyan hayvanların sevk izinlerinin asla verilmediğini belirtti.

İstasyonda 8 ayda 111 bin hayvan kontrol edildi

Erzurum Veteriner Yol Kontrol İstasyonu’nun 19 Eylül 2023’te törenle hizmete açıldığını hatırlatan Kenger, “Burası, Türkiye’de açılan ilk yol kontrol istasyonu. İstasyonumuzda, 8 ayda 3 bin 300 hayvan taşıyan araç, 100 bin büyükbaş, 11 bin küçükbaş hayvan kontrol edildi.” diye konuştu. Sevk edilen hayvanların sadece hastalık yönünde değil, taşıma esnasında koruyucu önlemlerin alınıp alınmadığının da kontrol edildiğini anlatan Kenger, şöyle devam etti: “Aşı yapılmış mı yapılmamış mı kontrol ediliyor, eğer aşı yapılmamışsa veya tam değilse zaten yola çıkmasına asla izin verilmiyor. Dolayısıyla yola çıkmış ve bu iki kontrolden geçmiş hayvanları, sağlıklı hayvanlar olarak kabul edebiliriz. Sağlıklı hayvanları da kurban pazarlarına uğurluyoruz.”

Vatandaş müsterih olsun

Kurban Bayramı öncesi yoğunluğun arttığına işaret eden Kenger, “Bakanlığımız ve İl Müdürlüklerimiz olarak sahadayız. İnsanımıza sağlıklı hayvan arzı hususunda gece gündüz çalışıyoruz. Kurban pazarlarına sağlıklı hayvan gönderiyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız müsterih olsun çünkü Tarım ve Orman Bakanlığımızın kontrolünden geçerek gidiyor.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitenin tüm hakları zirve2000.com'a ait olup, izinsiz alıntı yapmak yasaktır.