Erzurum/zirve2000 MHP’de Çağrı Heyeti, olağanüstü kurultay tarihini 15 Mayıs olarak belirledi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Olağanüstü Kongresi 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacak.
MHP Çağrı Heyeti üyeleri Ayhan Erel, Ali Sağır ve Mehmet Bilgiç, yaptıkları yazılı açıklamada, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 8 Nisan’daki ilamı gereğince MHP Olağanüstü Büyük Kongresi’nin toplantıya çağrılması ve gerekli işlemlerin icrası hususunda kendilerine Çağrı Heyeti sıfatıyla yetki verildiğini hatırlattı. Söz konusu kararın verdiği yetki ile MHP Parti Tüzüğü’nün ilgili hükümleri gereği olağanüstü büyük kongrenin yerine getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemlerin başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Süreç, Çağrı Heyeti sıfatıyla tarafımızca yürütülecek olup, ilk olağanüstü toplantının 15 Mayıs 2016 tarihi saat 10.00’da, gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde ise ikinci olağanüstü genel kurul toplantısının aynı yerde ve saat 10.00’da 22 Mayıs 2016 tarihinde yapılacağı hususunda karar alınmıştır” denildi.
MHP’DEN İTİRAZ
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut, ‘Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir’ dedi.
Avukat Bulut, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer verilen ve MHP Olağanüstü Büyük Kurultayının 15 Mayıs 2016 tarihinde düzenleneceğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bulut, Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Türk Medeni Kanunu’nun 75/2’nci maddesi uyarınca Çağrı Heyeti (Kayyım) görevlendirilmesi yapıldığını belirtilerek, “Türk Medeni Kanunu’nun 75/2’inci Maddesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Kişiler Hukuku” başlıklı Birinci Kitabının “Tüzel Kişiler” başlıklı “İkinci Kısmı” içerisinde yer almaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 367/2’inci maddesi “Kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez” hükmüne yer verilmiştir. Bu açık hükümlerden anlaşılacağı üzere Çağrı Heyetinin yetkisi ancak Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının Yargıtay denetiminden geçmesi ve bu kararın onaylanması halinde geçerlilik kazanacaktır” ifadesini kullandı. “Nitekim bugüne kadarki Yargıtay kararları da bu duruma işaret etmekte, kararın kesinleşmesi öncesinde uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulamaktadır” diyen Bulut şöyle devam etti:
“Bu haliyle, Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12’inci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir. Hukuki Olmayan Teşebbüslere girişilmesi karşısında, kamuoyunun bu açıklamalara itibar etmemesi yerinde olacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi hukuk kuralları içerisinde kalarak gerekli tedbirleri almaya muktedirdir.”