Yüzyılın projesi olan Ovit tüneline Erzurum’un ulaşımı yılan hikayesine döndü!
Yapımına 2016 yılında başlanan ve 2 yıl içinde bitirilmesi ön görülen ama bir türlü bitirilemeyen Kırık Tünel’i için söylenen her söz havada kaldı!
Bilmem kaç firma değişen tünel inşaatında asıl sorun belirli bir yere kadar gelinip o bölgede su, balçık, fay ve bir çok olumsuzlukla karşılaşılması. Son iki yıldır bölgede enjeksiyon yapılıyordu ama olmadı, bir türlü tutmadı.
*
Rize Ticaret Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’dan “Tünel yapımı ağırdan alınıyor. O tünel bitmeden İyidere Limanını açamıyoruz” diyerek yardım istedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz Aralık ayında Erzurum gezisinde konuyu gündemine aldı ve aynen şunları söyledi: “ Erzurum İspir yolunu ve güzergahtaki Dallıkavak, Kırık Tüneli ve bağlantı yollarını, Aşkale Maden yolunu, Olur Ardanuç yolunu ve Köprüköy Hınıs ayrımı, Karayazı Elmadere Tutak yolunu 2025 yılında tamamlıyoruz.”
Cumhurbaşkanının bu açıklamasını aralarında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uralıoğlu’nun da bulunduğu bir çok bakan ayakta alkışladı.
*
Bu kadar kısa sürede o tünelin nasıl bitirileceği açıklanmazken, gözler Kırık Tüneline çevrildi. Aradan geçen süre içinde Resmi Gazetede tünelin başlama yılı 2020, bitiş yılı 2028 olarak yer aldı.
Herkes şaşkın!
Ya beklenmeyen bir şey oldu ya da bazı uyanıklar kentin gazını almak için Cumhurbaşkanına Erzurum seyahatinde eksik bilgi verdi!
Konuya dair bilgi almak istedik ama ‘tünel yapımı devam ediyor’ açıklamasının ötesine geçilemedi. Yazıyı kaleme aldığımda projenin Rize ayağı devam ediyordu, İspir’de henüz çalışma başlamamıştı.
Oysa 3 Ekim 2024 tarihinde Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi ile Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Kırık Tünelini ziyaret etmiş, inşaatın ancak 2028’de bitirileceğini açıklamıştı.
Resmi Gazetede yayınlanan yatırım programı Vali Çitçi’yi doğruluyor. Yatırım programına göre Kırık için yeni takvim 2028 yılı.
*
Allah aşkına biri çıkıp şu olayı kamuoyuna anlatsın…
Madem tünelde balçık ve su kurutulamıyor o halde güzergah neden değişmiyor?
Yüzde 90’ı bitmiş olan tünelde aynı yerde dönüp duruluyor. Üstünü açalım, enjeksiyon yapalım derken iki yıl geçti.
Aynı nakarat üzerinden gidiyoruz.
Milletvekilleri çıkıp toplumu detaylı bilgilendirmeli. Cumhurbaşkanının tarih verdiği bir olayda nasıl oldu da 4 yıl daha proje uzadı. Orada ne oldu?