O binadan içeri girdiğimde henüz stajyer gazeteciydim, 90’lı yılların ortalarıydı. Çocukluktan beri öyle ya da böyle önünden geçmişliğim vardı…
İlk röportajımı konağın kızı olan dönemin Rölöve ve Anıtlar Müdürü Fatma Mergan ile yapmıştım. 1912 yılında Osmanlı döneminde inşa edilen yapı, birkaç kuşağa ev sahipliği yapmıştı.
***
Tüm ihtişamı ile Erzincankapı semtinde yıllara meydan okurcasına dimdik ayakta duran Hacı Bekir Zade Ağa Efendi Konağı’ndan bahsediyorum. O yıllarda son derece bakımlı bir binaydı. Sahiplerinden Fatma Hanım ise gerçekten naif, entelektüel bir hanımdı. Pek zevk almıştım tarihi konağı gezerken ve kaleme alırken…
Aradan uzun yıllar geçti…
Her önünden geçtiğimde o günü hatırlar, yıllar içinde viraneye dönen, tarihi yapı için çok üzülürdüm. Tüm yaşanmışlıkların izini öylesine üzerinde taşıyordu ki ha yıkıldı ha yıkılacak bir hali vardı…
Yorgundu, bir el atanı yoktu…
Seneler seneleri kovaladı.
Siyaseten bir çok mevzuya konu oldu tarihi konak. Ancak bir süre önce gelen haber çevre esnafı kadar benim de yüzümü güldürdü. Eminim binanın sahiplerini de öyle…
***
MHP Erzurum İl Başkanı Adem Yurdagül, tarihi konağı partisinin envanterine katmak için harekete geçmişti. Bina sahipleri ile yapılan pazarlıklar son bulmuş, tapu dairesinde imzalar atılmıştı.
Bununla ilgili akla hayale gelmeyen bir sürü saçma, gerçeklikten uzak dedikodular yayılmaya çalışıldı. Oysa gerçek şuydu; 1912 yılında yapılan Hacı Bekir Zade Ağa Efendi Konağı, şahsa aitti ve ücreti bizzat bu davaya gönül verenler tarafından ödenerek tapusu alınmıştı. Binanın varislerinden Fatma Mergan’ın eşi Ferhat Mergan ön ayak olmuş, satışı resmi olarak gerçekleşmişti.
***
Tarihi binaya gazeteci arkadaşların Ayhan Türkez, Orhan Bozkurt ve Nihat Kılıçoğlu ile birlikte yıllar sonra ikinci kez girdim. MHP il Başkanı Adem Yurdagül, Başkan Yardımcısı Cihan Aksakal ve Ufuk Demir bizi karşıladı. İçerisi adeta şantiyeye dönmüştü, titiz bir çalışma yürütülüyordu. Çalışan ustalar yapının aslını koruyarak ince işçilik yapıyorlardı…
Başkan Yurdagül, binanın satın alınma öyküsünü anlattı. Müthiş bir estetik kazandırılıyordu.
Mimarlarının kim olduğunu sorduğumda ‘ben’ dedi. Şaşırdım, ‘nasıl yani’ dedim. Yurdagül, “Sevda Hanım ben iç mimarlık okudum, bu benim işim” deyince şaşkınlığım iki katına çıktı.
Tüm odaları, arka kısımdaki bahçeyi birlikte gezdik. Tadilat çalışmaları Anıtlar Kurulunun izni ve aslına uygun yapılıyordu. Yaklaşık iki ay içinde çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini söyleyen Adem Yurdagül, “ Partili partisiz herkesin emeği var bu işte. Tüm arkadaşlarımız gücü ölçüsünde emek verdi, destek verdi. Yolun çoğunu bitirdik, çoğu gitti azı kaldı” dedi.
***
Hacı Bekir Zade Ağa Efendi Konağı, artık MHP Erzurum İl Başkanlığı olarak hizmet verecek. Müthiş bir vizyon. Osmanlı yadigarı yapı bundan böyle Milliyetçi Hareket Partisi’ne emanetti. Ancak bu kadar isabetli karar verilebilirdi.
Başkan Yurdagül ile birlikte konağın önünde hatıra fotoğrafı çekilmek isterken kalabalığı gören esnaf soluğu kapının önünde aldı. Çevre esnafı Başkan Yurdagül’e, “ Çok mutluyuz, iyi ki geldiniz. Sizin sayenizde Erzincankapı semti eski günlerine dönecek. Uzunca zamandan beri gayri ahlaki grupların kümelendiği bir bölge olmuştu burası, artık gelemezler. Bu bina ölüyordu, kurtartınız” diyerek tebriklerini ilettiler.
***
Erzurum’da sayısız eski bina onarıldı. Her ne kadar aslına uygun yapılmaya çalışıldıysa da yine aralarında sırıtanlar oldu. Tescili olmayan onlarca bina yıkıldı, şehir kimliği yok oldu.
İşte bu nedenle bu yapının kurtarılmış olmasını önemsiyorum.
Göreve geldiği günden beri vizyonu ve duruşu ile göz dolduran genç başkan Adem Yurdagül, yalnızca MHP camiası için değil kent kimliği için de önemli bir adım attı. Erzurum siyasetine bırakacağı iz kadar Hacı Bekir Zade Ağa Efendi Konağı’nda yapacağı mimari çalışmalarla da adından söz ettirecek.
İç mimar il başkanının eserini bende sizler kadar merak ediyorum. Açılış yapılacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum. Elime birkaç görsel geçirdim, istedim ki sizde görün…