Erzurum/zirve2000 Erzurum’da yapılması planlanan ‘Palandöken Kültür Yolu Festivali’ tanıtım afişleri 1500 yıllık Erzurum Kalesi’nin duvarlarına çivilendi. Afişlerin asırlardır mevcudiyetini koruyan tarihi yapıya bu şekilde asılması pes dedirtti.
Manolya BULUT-PUSULA
Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür turizmini hareketlendirmek için bu yıl 11 ayrı şehir 500 mekanda festivaller düzenliyor. Festivallerden birinin hazırlıkları da Erzurum’da yapılıyor. 19-27 Ağustos tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenecek olan Palandöken Kültür Yolu Festivali kapsamında konserler, sergiler, söyleşiler gibi birbirinden farklı etkinlikler yapılması planlanıyor.
Onlarca çiviyle asıldı
Erzurum’un da kültürünü tanıtacak olan festival hazırlığı öncesi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri tarihi Erzurum Kalesi’ne tanıtım afişleri astı. Festivalin düzenleneceği tarihlerin ve adının yer aldığı afişler 1500 yıllık kalenin duvarlarına çivilendi. Üç afiş, tarihi kale duvarlarına yaklaşık 15 çiviyle sabitlendi.
Sürekli restorasyon çalışmalarıyla ayakta tutulmaya çalışılan ve kentin kültür turizminde önemli bir yeri bulunan Erzurum Kalesi’ne görevliler tarafından bilinçsizce verilen bu zarar eleştiri konusu oldu.
Erzurum Kalesi’nin tarihi
İlk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi’nin M.S. 5. yüzyılın ilk yarısında Bizanslılar tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Tarih boyunca Assurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalılar ve Bizanslılar arasında sık sık el değiştiren Erzurum Kalesi, 11. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir.
İç kalede Erzurum’daki ilk Türk-İslam eserlerinden Saltukoğulları dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadır. Erzurum Kalesi, bulunduğu tepenin üzerinde bir iç kale ile bunu çevreleyen dış kaleden oluşmaktadır. Bugün iç kale sağlam kalmış olmasına rağmen, şehri çevreleyen dış kale surları yok olmuştur. Günümüze ulaşan iç kalenin duvar kalınlıkları 2-2.5 m. arasında değişmekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadır.