Erzurum/zirve2000 Doğu’da ticaretin kalbi, geçmişi 16. yüzyıla dayanan tarihi Taş Mağazalar Çarşısında ticaretin geliştirilmesi amacı ile proje hazırlandı. Erzurum Taşmağazaları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından hazırlanan proje kapsamında esnafa 6 gün boyunca eğitim verildi.
Manolya Bulut/Pusula
Selçuklu ve Osmanlı’dan bu yana Erzurum’da ticaretin kalbi konumunda olan Tarihi Taş Mağazalar Çarşısının yeniden cazibe merkezi konumuna getirilmesi için proje hazırlandı. Taşmağazaları Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından yaklaşık bir yıl gibi süre içinde hazırlanan projeye, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Erzurum İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü destek verdi.
Proje kapsamında hazırlanan tanıtım broşürleri şehir genelinde dağıtılırken, esnafa 6 gün boyunca, Müşteri İlişkileri Yönetimi, Etkili İletişim Teknikleri, Satış Teknikleri, Stres Yönetimi, Zaman Yönetimi ve Yönetici Beceri Eğitimleri verildi. İbrahim Erkal Kültür Merkezi’nde verilen eğitimler katılım yoğun oldu.
Amaç profesyonel ticaret
Amaçlarının verilen eğitimler ile ticaretin daha profesyonel hale getirmek olduğunu belirten Erzurum Taşmağazaları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Suat Demirci, “ ‘Tarihi Taş Mağazalar Çarşısı Yeniden Cazibe Merkezi Olma Yolunda Projesi’ 24-29 Ocak 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Tüm Erzurum geneline hazırlamış olduğumuz katalog ve broşürler dağıtıldı. Özel davetiye ile tüm esnaf arkadaşlarımız çalışanları ile eğitime davet edildi. İbrahim Erkal Kültür Merkezinde verilen eğitimlere yoğun katılım oldu. Emeği geçen İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Valimiz Okay Memiş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Sivil Toplumla İlişkiler İl Müdürlüğü Murat Güven ile personeline teşekkür ediyorum” dedi.
Tarihi eskilere dayanıyor
Tarihi çarşının geçmişinin çok eskilere dayandığını ifade eden Başkan Demirci, “ Selçuklu ve Osmanlı’da Erzurum kuyumculuğunun merkezi olan çarşıda, 1642 yılında 2 Müslüman, 1 Kale Muhafızı olmak üzere toplam 11 kuyumcu mesleklerini icra ederken 1905 yılında Yarbay Fuat Bey’in tespitine göre 45 kuyumcu ustasının faaliyet gösteriyor.
1828-1829 Osmanlı-Rus savaşı sonucunda şehri terk eden Müslüman ahali ve sanat erbabının yerini Ermeniler alıyor. Özellikle Tanzimat Fermanı’yla bölgedeki boşluğu dolduran Ermeniler kuyumculuk ticaretini ellerine geçirdiler. Önceleri Nazik Çarşı’da bulunan kuyumcular Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Taşmağazalar Caddesi’ne taşınıyor. 1918 olaylarından sonra şehri terk eden Ermenilerin yerine 1930’lu yıllardan itibaren Türk kuyumcular bu mesleği icra ediyorlar. İşte o tarihlerden bu yana Taşmağazalar Caddesi, Kuyumcular Çarşısı olarak anılmıştır” ifadelerini kullandı.