Erzurum/zirve2000 Çek Kanunu’nda yapılacak düzenlemeyle karşılıksız çekte önce adli para cezası uygulanacak, ödenmediği takdirde bu hapis cezasına dönüştürülecek.
Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Çek Kanunu ile İcra İflas Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının TBMM’ye bugün gönderilmesi bekleniyor. Çek ve iflas erteleme konularında yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. TBMM Başkanlığı’na sevk edilecek tasarıda çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezası uygulanması öngörülüyor. Adli para cezasının ödenmemesi halinde de bu ceza hapse dönüşecek. Ancak verilen adli para cezası çekte karşılıksız kalan miktardan daha az olamayacak. Çekin bedeli ne kadarsa adli para cezası da o kadar olacak. Çekin ödenmesi halinde bu adli para cezası ortadan kalkmış olacak. Ödenmemesi halinde bu hapis cezasına dönüştürülecek. Düzenlemeyle hapis cezası ertelenmeyecek, ön ödeme kapsamında olmayacak, uzlaştırma kapsamında olmayacak ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanmayacak.
Çekle ilgili konularda daha önceden yargılamalar ceza hâkimliklerinde yapılırken, yeni düzenlemeye göre karşılıksız çekin yargılanması icra hâkimliklerinde yapılacak ve usulde icra hâkimliklerinin tabi olduğu usulün dikkate alınacak, bu da hızlı bir yargılamayı gündeme getirecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Bu düzenlemelerle birlikte itibar kaybeden çek, bu düzenlemeden sonra yeniden güvenli bir araç haline dönüşecek” dedi.
İFLAS ERTELEME BİR YIL OLACAK
İflas ertelemeyi bir yandan şirketler kötüye kullanırken, hukuk da bu kötüye kullanmaya açık kapı bırakıyor. Kanunda yapılacak değişiklikle kanundaki açıklıkları ortadan kaldıran, kötüye kullanmayı önleyen birtakım tedbirler getiriliyor. Düzenlemeyle birlikte iflas erteleme bir yıl olacak. En fazla bir yıl daha uzatılabilecek. Eğer iyileştirme emareleri varsa bir yıl daha uzatılabilecek. Bunun dışında yasal düzenlemeyle iflas ertelemenin kötüye kullanılan yönlerinin tamamını ortadan kaldıran düzenlemeler de getiriliyor.