Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetini sürdüren Kredi Garanti Fonu’nun kapatılarak Trabzon’a bağlanma kararını hafta başında sizlerle paylaşmıştım. Geçen birkaç gün içinde kamuoyu bu karara öylesine bir tepki verdi ki Erzurum adeta kenetlendi.
Öyle ya benim hakkımı gerekçesi ne olursa olsun neden elimden alıyorsunuz? Van’ı kapatıp Diyarbakır’a, Doğu’da 7 ile hizmet veren Erzurum’u da niye götürüp Karadeniz’e bağlıyorsun?
Elbette böylesine hassas bir konu için şehirler ayaklanır. Kararın alındığı andan itibaren Pusula Gazetesi’nin yakıdan takip ettiği konu da önemli bir gelişme yaşandı. Erzurum da birlikten kuvvet doğdu ve yanlış karar Ankara’dan geri döndü.
ETSO Başkanı Lütfü Yücelik ve Meclis Başkanı Saim Özakalın, kararın kabul edilemez olduğunu açıklayarak tepkilerini ortaya koydular.
AK Parti Erzurum Milletvekilleri haberin ardından Ankara’da ciddi temaslar yürüttü.
Erzurum’daki tüm STK’lar kararı kabul edilemez bulup tepki koydu.
Ağrı, Iğdır, Erzincan, Ardahan, Kars ve Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları açıklamaları ile Erzurum’un yayında yer aldı.
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir “ Böyle bir karar Trabzon için psikolojik üstünlük sağlar, kabul edilemez” deyip muhatapları ile temasa geçti.
AK Parti MKYK Üyesi ve Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban, “Erzurum’dan hiçbir şey başka bir şehre gidemez” dedi ve KGF yönetimiyle görüşerek karardan vazgeçilmesini istedi.
Eski Sağlık Bakanımız ve Erzurum Milletvekilimiz Recep Akdağ, bakanlık nezdinde görüşmeler yaptı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “şehrimin hakkını kimseye yedirmem” dedi ve Ankara’ya baskı yaptı.
DAİB Başkanı Ethem Tanrıver “ Erzurum’dan bir şey alınmaz, ancak verilir. Burası Cumhuriyeti kuran şehir “ diyerek tepkisini ortaya koydu.
İki gün süren tepkilerin ardından müjdeli haber AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok’tan geldi. Dün akşam saatlerinde tepkilerin yer aldığı haberi yayına hazırladığımız saatlerde gün içerisinde görüştüğümüz Selami Altınok, “ Orası kapanamaz, kapatılamaz. Konuyu takip ediyoruz” demişti. Tam da bu açıklamayı kaleme alırken telefonum çaldı. Telefonun diğer ucundaki Altınok, “Sevda Hanım manşetinizi yazabilirsiniz. Kredi Garanti Fonu Erzurum’da kaldı. Kapanmayacak “dedi.
Kredi Garanti Fonu belki bu şehrin en önemli sorunu değil. İşlevini veya ne kadar yararlı olup olmadığını tartışabiliriz. Hatta ne kadar istihdam yarattığını da masaya yatırabiliriz.
Ancak bu sarı öküz meselesiydi. Bugün bir kurumu başka bir şehre verirsek, sonra gün gelir en önemli değerimiz de elimizden giderdi.
Erzurum işadamı ile siyasetçisiyle, STK’larıyla ve Pusula Gazetesiyle bir duruş sergilendi. Birlikten kuvvet doğdu. Tek bir tavuğumuzu bile kimseye kaptırmaya niyetimizin olmadığını gösterdik.
Yıllardır üstümüze serpilen ölü toprağını şöyle bir silkeledik. KGF’nun Erzurum’da kalmasına üzülen varsa ben onun kanından şüphe ederim.