Seçimin erken tarihe alınması partilerde aday adaylığı trafiğinin artmasına neden oldu. Son 15 yılda olduğu gibi en fazla müracaat iktidar partisi AK Parti’ye yapıldı. Aşırı yoğunluk nedeni ile müracaat takvimi uzatılınca temayül yoklaması gününde de sarkma oldu.
Erzurum’da kafanızı kaldırsanız bir aday adayına çarpıyorsunuz. Bu işe layık olanda var iki lafı bir araya getiremeyende…
Bu iş öylesine çığırından çıkmış durumda ki; Aday adaylığı müracaatı için bankadan kredi çeken mi istersin, yoksa eşinin yüzüğünü bozdurup, oradan buradan borç alarak soluğu partide alan mı! Be kardeşim ne gerek var bu kadar zorlanmana, şehrine hizmet etmek için illa vekil mi olman lazım?
Şüphe yok ki bu isimlerin birçoğunda listeye girmekten ziyade, “ Yerimiz belli olsun, genel seçimlerin ardından yerel seçimler var, adımız ve dosyamız bir yerlerde bulunsun. Milletvekili olamaz isek belediye başkanı oluruz, o da olmaz ise meclis üyesi oluruz. Hadi hiçbiri olmadı terfi alır, AK Partili olduğum tescillenir” fikri hâkim.
Kendini bu işe uygun gören ve samimi olanların da sayısı az değil. Sonuç itibari ile madem bu iş nasip işi bekleyelim görelim.
En çok merak edilen konu ise AK Parti’de mevcut vekillerin kaçının listede kalıp kaçının gideceği. Kulislerde AK Parti’de mevcut milletvekillerinin yüzde 50’sinin değişeceği iddia ediliyor. Bu açıdan bakıldığında Erzurum’da ciddi bir revizyon söz konusu.
Kimin gidip kimin kalacağını bugünden söylemek fal bakmak olur, oda benim işim değil. Ancak bir aday adayı var ki mevcut erkek milletvekillerinin illa ki birini yerinden edecek. O isim Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok. Altınok’un İstanbul’dan aday edileceği konuşuluyordu. Ama olmadı, aslen Narmanlı olan Selami Bey’in Erzurum’dan aday adayı olması dengeleri sarstı.
Recep Akdağ’ın seçimlerde aday olmayacağı, Meclis’te değil Külliye’de görev yapacağı dillendiriliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı’nın ‘bakanlar dahil her kes müracaat etsin’ talimatı ile Akdağ bir kez daha müracaatını yaptı. Recep Akdağ’ın aday olarak listede olup olmayacağı bilinmiyor ama listeleri dizayn etme durumu, bilinen bir gerçek.
Kadın adaylarda durum stabil, henüz dengeleri altüst edecek flaş bir isim yok. Halen milletvekili olan Zehra Taşkesenlioğlu’nun Erzurum’dan değil İstanbul’dan aday edileceği öne sürülüyor. Öne sürülüyor diyorum çünkü bu fikre Taşkesenlioğlu şiddetle karşı çıkıyor. Böyle bir şeyin dillendirilmesinin bile yanlış olduğunu ifade eden Zehra Hanım, “ Beni Meclis’e Erzurumlu hemşehrilerim gönderdi, şehrime hizmet etmek, yarım kalan projelerimi tamamlamak istiyorum. Ben Erzurum’dan aday adaylık müracaatımı yaptım” diyor.
MHP’de ise listenin başında büyük bir ihtimalle Prof. Dr. Kamil Aydın olur. Çünkü hali hazırda Genel Başkan Yardımcısı ve hem kendi teşkilatında hem de Ankara’da güçlü bir isim. Aday adayları arasında MKYK üyesi Gökhan Yazıcıoğlu ve Şimşek Akpınar bulunuyor.
Bu seçimlerde oyuna yeni giren birde İYİ Parti var. Her ne kadar şuan sahada bu parti konuşulmuyor olsa da listeye koyacağı isim önemli. İYİ Parti’yi analiz etmek için yola çıkacağı ismi görmek lazım.
7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine nazaran Erzurum’da konuşulmayan tek parti ise HDP.